В Шабла има регистрирани 125 риболовни съда

Pan.bg 26 окт 2010 | 21:09 views (6895) commentaries(0)
img Агенция "Фокус"

В Шабла има регистрирани 125 риболовни съда, т.е. лодки. Около 360 души се занимават с риболов. Това каза пред Агенция „Фокус” кметът на Шабла Красимир Кръстев. „Ние сме перспективен туристически и основно земеделски регион, но ако развиваме риболова като стопанска дейност, това ще даде възможност за допълнително приходи”, коментира още той. Кръстев заяви, че рибарските стоянки са малки, нямат достатъчно капацитет, не са регламентирани по смисъла на Закона за устройство на територията и има проблем със законността им. „Проблемите спират бранша. Сега, като сме обединени и заработим в една посока, ние ще може да помогнем институционално и материално да подкрепим хората. Под помощ за инфраструктура се разбира стоянките за лодките, разтоварните пристанища, хладилни камери, обработка на част от улова на място и така до продажба на самия улов”, каза още кметът на Шабла. Той заяви, че и за производство на аквакултури също има отделени средства като хората могат да създадат мидени ферми, ферми за отглеждане на някои видове риби на сушата, за производство на рибни продукти.
3,6 млн. евро може да усвои местна инициативна рибарска група (Шабла – Каварна – Балчик). Това каза пред Агенция „Фокус” кметът на Шабла Красимир Кръстев. Той обясни, че общините също ще са фактор и ще участват в сдружението. „Общините могат да кандидатстват и да усвоят до 49% от средствата, които са отпуснати на групата”, каза Кръстев. Той посочи, че например, там, където има по-големи пристанища като Балчик и Каварна, има по-големи съдове. „При нас в Шабла риболовът се извършва от крайбрежните рибарски селища с малки съдове. Има и прилики, и различия между населените места в групите. Това ще бъде отчетено и като интереси, които ще бъдат подкрепени с проекти. Средствата, които се отпускат, са 3,6 млн. евро”, каза още той. Кметът на Шабла обясни, че проектите ще бъдат предлагани за финансиране от Агенцията за рибарство и аквакултури. „Кандидатстването може да става пред рибарската група и пред агенцията. Ако кооперации или физическо лице кандидатства за средства, тогава лицето или кооперацията трябва да си осигури 40% от финансирането, а когато сдружение или общинска администрация кандидатства за финансиране, тогава грандът е 100%”, каза още Красимир Кръстев.
В община Шабла учредихме местна инициативна рибарска група (Шабла – Каварна – Балчик). Красимир Кръстев обясни, че след като бъде регистрирана в съда, защото това е сдружение с нестопанска цел, групата може да кандидатства за европейски средства. „Основните направления от дейността са свързани с развитие на сектора „риболов”, рибарските съдове и други инструменти, с които те си служат, рибарските селища. Освен това може да се развива производство на риба от ферми, на миди, може да има диверсификация на професиите – например, рибарите да извършват повече от една дейност като изграждат например форми за морски туризъм”, каза още Кръстев. Той обясни, че целта е подкрепата на хората, които се занимават с рибарство и аквакултури на територията на обособената рибарска група. „След като сдружението бъде регистрирано като такова по смисъла на закона в съда, до 2 декември трябва да попълним заявка и да кандидатстваме пред Агенцията по рибарство и аквакултури, за да ни одобрят като рибарска група”, каза още кметът на Шабла.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка