В Лом заработи ремонтираният кей за зърнени товари

Pan.bg 08 окт 2010 | 03:01 views (7862) commentaries(0)
img Възстановеният след ремонт Южен кей за зърнени товари в ломското пристанище бе открит от зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев в понеделник. В реконструкцията да вложени 5 милиона лева, осигурени от Министерството на финансите и Министерството на транспорта.
image
Рехабилитацията стана наложителна, след като началото на 70-те години на миналия век, при експлоатационно претоварване, кейовата стена на южния кей на Пристанище Лом започна да се деформира. Заради лошото си техническо състояние терминалът не е работи през последните три години.
Лом да възвърне стратегическото си значение на основен оператор за товарите по стратегическите еврокоридори №4 и №7 чрез развитие на пристанищната инфраструктура по оперативна програма "Транспорт" е визията на министерството за ломския порт, каза зам.-министър Кичев.
Нова процедура за отдаването на концесия на ломското пристанище ще бъде обявена още в началото на 2011 г. В момента се разработва проект за още два терминала в порта, единият от които предвижда изграждането и на ферибот, каза още зам.-министър Кичев.
Директорът на пристанищното дружество Константин Костадинов съобщи, че от началото на годината досега са обработени 304 хил. тона товари, като до края на годината количеството ще надмине 400 000 т. Обработват се предимно зърнени и метални товари, разтоварват се и суровини за промишлените предприятия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка