Среща за спрения ферибот Силистра-Калъраш

Pan.bg 05 апр 2011 | 00:41 views (10505) commentaries(0)
img Българо-румънска среща за съдбата на неработещия повече от година ферибот, който трябва да свързва Силистра и румънския град Кълъраш се състоя в края на март в силистренската областна администрация. Областният управител на Силистра д-р Владимир Янков ще приеме префекта на Кълъраш Емил Мушат, представители на пристанищната администрация на Румъния, на община Кълъраш и на Окръжния съвет в румънския град, на държавно предприятие «Пристанищна инфраструктура» в Русе, на община Силистра. Платформите не плават от 1 декември 2009 година. Използвалите дотогава фериботната връзка през Дунав автомобили са пренасочени към друга платформа /бак/, свързваща двата бряга на реката на румънска територия.
Досегашният концесионер от българска страна на фериботния терминал за връзка на Силистра с румънския град Кълъраш «Дунавски индустриален парк» е поискал от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии да бъде прекратен концесионният договор по вина на държавата. Това бе съобщено след състоялата се днес в областната администрация в Силистра българско-румънска среща за съдбата на неработещия повече от година ферибот. Според ръководителя на държавното предприятие «Пристанищна инфраструктура» в Русе Мирослав Петров по нормативни изисквания функциите на концесионера се поемат от предприятието до нов избор за пристанищен оператор.
image
Снимка - Д.Койчев
Чака се решение на българския министър на транспорта. На румънския концесионер «Глобал Лайн» е предложено до осъществяването на процедура за избор на нов превозвач от българска страна превозите да се извършват с румънския плавателен съд. От румънска страна бе заявено, че ще се изчака решението на българското Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии.Платформите не плават от 1 декември 2009 година. Използвалите дотогава фериботната връзка през Дунав автомобили са пренасочени към друга платформа /бак/, свързваща двата бряга на реката на румънска територия. Като официална причина за преустановяването на работата на ферибота бе посочена липсата на договор между концесионерите. Изразени бяха и опасения, че двете държави могат да понесат финансови санкции от Европейския съюз. В срещата участваха областният управител на Силистра д-р Владимир Янков, заместник-председателят на Окръжния съвет в Кълъраш Ливиу Въртежану, представители на държавната администрация в Кълъраш, на румънското министерство на транспорта, на пристанищната администрация и на концесионера от Румъния «Глобал Лайн», на държавното предприятие «Пристанищна инфраструктура» в Русе и на община Силистра.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка