Дунавската тръстика - лукс за европейци

Pan.bg 11 мар 2011 | 01:37 views (5000) commentaries(0)
img Океан от тръстика се полюшва от вятъра край бреговете на Черно море. Тук в делтата на Дунав, всяка зима се събира тръстика, използвана за сламените покриви на луксозните вили в Северна Европа, пише Франс прес.
Тръстиката от Румъния е използвана за декорите на филми, като например за реконструкцията на театър във филм за Шекспир, сниман от студио "Бабелсберг" (Babelsberg) близо до Берлин.
Този материал, който в миналото е използван за къщите на бедните селяни, днес се използва за изисканите къщи в стремежа на собствениците им съм автентичност.
"Тръстиката е естествен материал, който също така е добър топло- и шумоизолатор. С нарастващия интерес към строежа на екологични сгради, много хора искат сламени покриви", съобщи Октавиан Попа, директор на "Делта стъф продакшън".
Тази частна компания е една от едва двете компании, които имат разрешение да събират скъпоценните стъбла в делтата на Дунав, в Югоизточна Румъния, обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО заради изключителната си флора и фауна и най-голямото компактно тръстиково поле в света.
Почти цялата реколта на компанията от 20 хил. тона се изнася главно към Германия и Холандия, но също и към Дания, Великобритания и Франция.
Тръстиката в делтата е известна със здравината си, въпреки че от няколко години трябва да се справя с конкуренцията на Китай.
Преди да стигне до покрива на вили, ферми или мелници в Северна Европа, тръстиката се прибира при трудни климатични условия в центъра на блатиста зона, сгушена между морето и реката, която понякога може да се достигне само с кораб.
"Това е труден занаят, защото понякога хората събират тръстиката с крака, потопени в ледена вода", разказва Попа.
"Без тръстиката няма да имаме какво да ядем. Няма друга дейност в зоната", обясни Мария Скарлат.
500 души работят при прибирането на тръстиката, а 200 - през цялата година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка