Транспортният министър: Концесионерът на летище София не е получил държавна помощ

Pan.bg 19 авг 2021 | 14:57 views (1315) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: nova.bg


Това заяви от парламентарната трибуна Георги Тодоров

„Процедурата по избор на концесионер на летище София е приключила. Тя е била предмет на съдебно обжалване. Потвърдена е както от Комисията за защита на конкуренцията, така и от ВАС. Концесионният договор е подписан през юли миналата година. Концесионер е дружеството „СофКънект АД”. Това заяви от парламентарната трибуна служебният министър на транспорта Георги Тодоров.


Летище София ще обслужва всички пристигащи вечерни полети на Терминал 2

По думите му страните по договора са изпълнили всички предварителни условия и концесионерът е поел ефективното управление на летището през април тази година.

„Концесионерът е платил първоначалното концесионно възнаграждение в размер на 281 210 535 евро без ДДС. Средствата са постъпили директно в държавния бюджет”, подчерта министъра. Той допълни, че Генералната дирекция на ЕК е издала писмо, с което се прави предварително заключение на службите на Еврокомисията, че с концесионният договор и неговото планирано изменение не се предоставя държавна помощ на определения концесионер на летище София.

"За проследяване на изпълнението на концесионния договор съм създал нарочна комисия за контрол. Като министър направих няколко срещи с концесионера. На тях изразих липсата на удовлетворение от състоянието на летището към този момент. Изрично и категорично съм заявил, че очаквам и настоявам за бързи и видими резултати по този въпрос", каза още министър Тодоров.

Видео: https://www.facebook.com/watch/?v=176084891159694

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка