„България Еър“, Wizz Air и Ryanair с жалби до ГД „ГВА“ срещу увеличенията на летищните такси

Pan.bg 01 дек 2020 | 14:24 views (1598) commentaries(1)
img пан.бг
Източник: flightzone.bg, Зорница Буковска

„България Еър“, Ryanair и Wizz Air са подали жалби срещу високите такси на Летище София, научи Flightzone.bg. Същите са публикувани на интернет страницата на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Това са едни от най-големите оператори на столичния аеропорт, с най-голям брой полети и базирани самолети.

Припомняме, че в края на октомври „Летище София“ ЕАД излезе с решение № 3-677/30.10.2020 г. за определяне размера на таксите на аеропорта. От него става ясно, че те са значително увеличени в сравнение с досегашните. Такса „пътник“ нараства с 60.38%, такса „сигурност международни полети“ – с 94.64%, такса „сигурност вътрешни полети“ – 85.71%, такса „шум“ – с 59%, а такса „ръкав“ е вдигната с 53,49%,


В своята жалба националният превозвач „България Еър“ оспорва предлаганите увеличения на таксите, съответно намаленията на стимулиращите отстъпки. Авиокомпанията счита същите за „необосновани, незаконосъобразни и нецелесъобразни, както и несъобразени с безпрецедентната извънредна ситуация в авиационната индустрия, последица от разпространението на коронавируса“.

Наред с това превозвачът припомня становището на IATA от края на октомври, което гласи, че е от изключителна важност летищата и доставчиците на аеронавигационно обслужване да избягват увеличение на разходите, за да изпълнят недостига на бюджетите, които зависят от нивата на трафика преди кризата. Разходите за инфраструктура са спаднали рязко поради малкото полети и пътници. Доставчиците на инфраструктура могат да намалят разходите, да отложат капиталовите разходи, да вземат заеми на капиталовите пазари, за да покрият загуби или да потърсят финансово облекчение на държавата.

Според „България Еър“ Летище София прави „точно това, което не трябва“. По думите на ръководството на авиокомпанията „Летище София“ ЕАД не предприема никакви мерки да намали разходите си и/или да потърси други източници на финансиране и вместо това прехвърля тези си отговорности върху въздушните превозвачи.

Жалбите на трите превозвача може да видите т

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 01 дек 2020, 16:05
   
  1
   
  1

  Какво им пречи да използват някакво друго, по-скромно летище? Божурище :)??

  Много големи градове по света имат и по-евтини летища в радиус до 50 км, където таксите са много по-ниски...
  И тогава, като има и конкуренция и тези ще свалят техните цени!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка