132 години от Плевенската епопея

Pan.bg 10 дек 2009 | 09:24 views (5886) commentaries(0)
img news.bg


10 декември в Плевен се отбелязва като Ден на признателността към загиналите за освобождението на града.
Днес се навършват 132 години от Плевенската епопея.
Пред един от символите на Освободителната война от 1877 - 1878 година в параклис мавзолея „Свети Георги победоносец" плевенският митрополит Игнатий ще отслужи панахида за загиналите близо 40 000 чуждестранни войни и български опълченци.

Председателят на НС Цецка Цачева ще произнесе празнично слово.
В мавзолея ще бъде поставена паметна плоча в чест на украинските войни, загинали за освобождението на Плевен.
С тържествен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Празничната програма включва още поредица от изложби и концерти.

Историята:

image

В хода на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) след тримесечна обсада Руските войски превземат Плевен.
Битката за Плевен е решаваща за цялата война, тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя.
С падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия.
Рано сутринта на 10 декември 1877 г. части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч. Осман паша приема предложената му безусловна капитулация и командваната от него 43 000-на армия попада в плен.
Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е война между Русия и Турция, довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава. Предизвиква се от подема на националноосвободителните движения на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.), с което започва т. нар. Източна криза, Старозагорското въстание (1875 г.), Априлското въстание (1876 г.) в България) и широкото обществено движение в тяхна подкрепа. Целта на Русия е да подпомогне революционното движение в стремежа си да засили своето влияние на Балканите и да премахне някои неблагоприятни за нея последици от Кримската война (1853-1856 г.).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка