Тошо Пейков: Българската държава трябва да помисли за възстановяването на патриаршеската базилика на остров Св. Ахил

Pan.bg 24 юли 2009 | 18:12 views (3421) commentaries(0)
img Източник: Агенция „Фокус”

Българската държава трябва да помисли за възстановяването на патриаршеската базилика на остров Св. Ахил, където през 60-те години на ХХ век е открит гробът на цар Самуил. Това каза пред Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Фонд „13 века България” Тошо Пейков, който заедно със свой екип, е на острова, където ще бъде заснет част от филма „Егейци”, посветен на българите в тази част на Егейска Македония. „Имаме обща цел с фотожурналиста Цветан Томчев да изследваме тази част на Егейска Македония в Гърция във връзка с филма „Егейци”, на който фондът е един от спомоществователите. Филмът е посветен на българите и затова посещаваме тези места, които са свързани с българската история”, посочи Пейков. Той каза още, че българите са положили много усилия, за да построят този храм на остров Св. Ахил. По думите му би било погрешно, ако ние сега, когато разполагаме с толкова много технологични възможности, не възстановим този храм.
Част от българите на остров Св. Ахил са били изселени. „Във филма ще видите кадри за наши контакти осъществени тук, за нашите сънародници. Само една държава може да застане зад гърба на един екип, който да започне възстановяването на този храм. За достойнството на българската държава си заслужава да бъдат похарчени пари за възстановяването на този храм”, категоричен бе Пейков.
„Остров Св. Ахил е мястото, където през 60-те години проф. Муцопулос от Гърция открива скелета на българския владетел цар Самуил. На остров Св. Ахил се намира една голяма патриаршеска базилика, където е бил цар Самуил, и където е погребан. Там са открити два каменни саркофага. Осветлението, което гръцката държава беше прекарала, сега не работи. Надписът: „Български цар Самуил” е заличен с пирон „Български цар”. Има какво да мисли Фонд „13 века България”, Министерство на културата и българската държава, за да бъдат тези български светини защитени и възстановени”.
„Свещена е българската история и затова трябва да положим повече усилия да се спомня. Хубаво би било, ако български ученици да посетят остров Св. Ахил и базиликата там”, каза още изпълнителният директор на Фонд „13 века България”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка