Българските военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още в началото на миналия век

Pan.bg 19 окт 2021 | 10:41 views (1074) commentaries(0)
img
пан.бг
Източник: Otbrana.com


Българските военни гробища край Кавадарци, Република Северна Македония, най-вероятно са унищожени още през 30-те години на миналия век. Това заяви в студиото на „Денят започва“ Радослав Симеонов, главен експерт по военните паметници в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерството на отбраната.

По данни на министерството край кавадарското село Дреново със сигурност са съществували две български военни гробища с 432-ма войници, погребани в тях.

Оцеляването им обаче е било обречено заради политиката на целенасочено унищожение на български военни гробища от югославските власти през 30-те години на миналия век, посочи Симеонов.

Въпреки че няма данни за скорошно посегателство върху двата паметника, останали на мястото на гробищата край с. Дреново, отношението на македонските власти към тях не е изрядно, изтъкна военния експерт.

Според него физическото оцеляване на двата монумента е застрашено от новоизграждащата се магистрала Скопие-Прилеп. Не са предвидени подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и информационни табели. Така на практика достъпът до тях е отрязан.

В ефира на „Денят започва“ Радослав Симеонов изтъкна, че Министерството на отбраната ще продължава още по-усърдно да следи състоянието на българските военни гробища в Република Северна Македония.

На територията на югозападната ни съседка е имало между 480 и 500 гробища на български войници. Голяма част от тях са унищожени през 20-ти век, а едва 4-5 са преведени във вид, съответстващ на европейските практики.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка