Инициативен комитет предлага национално отбелязване на 110 години от Балканската война

Pan.bg 26 авг 2021 | 14:15 views (1285) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com


Днес в централата на Съюза на ветераните от войните на България се проведе първото заседание на инициаторите за отбелязване на 110 години от Балканската война (1912-1913 г.), с основание наричана Освободителна. Изтъкнатият български историк и общественик академик Георги Марков пое отговорността на бъде председател на Националния инициативен комитет, който ще организира различните прояви. Той се включи в заседанието онлайн от Калофер и благодари за доверието. Според него българският национален дух трябва да се възражда с усилията на всички. Академик Марков и всички останали решиха да поканят президента и върховен главнокомандващщ Въоръжените сили ген. Румен Радев за патрон на инициативата.

Като секретар на комитета, поемайки решаването на организационните въпроси, пое задачите директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възптание“ Иво Антонов. Изразено бе мнението, че ще се търси съдействието на изпълнителната власт, на министри, като на отбраната и образованието, на военото ръководство и на местната общественост в градовете, които Българската армия освобождава от турското робство през Балканската война. Като важен акцент бе подчертана необходимостта от привличане на учениците и всички млади хора у нас при организацията и изпълнението на програмата. На преден план ще бъде и военно-историческата ни мисъл с ударение върху недотам познати факти за героизма на българския войник.


Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва бе представен от главния секретар полковник от запаса Павел Станев, Съюзът на ветераните от войните на България – от председателя доц. д-р Иван Сечанов и заместник-председателя полковник от запаса Петър Пандурскии, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите – от председателя младши лейтенант от запаса инж. Петър Велчев, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ – от капитан далечно плаване Атанас Илев, Конфедерацията на обществени организции от сигурността и отбраната - от полковник от запаса Цанко Цанков, председател на СОР „Клуб 199“ . Представители на военно-историческата мисъл бяха полковник от запаса Димитър Минчев, председател на Българската национална комисия по военна история и проф. Светлозар Елдъров. Полк. Минчев е представител и на СОР „Атлантик. По телефона заяви своето участие подполковник от запаса Огнян Маринов, председател на НД „Традиция“. Инициативата е отворена други организации и всички българи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка