„Те опазиха България“ е утрешната проява в памет на ген. Климент Бояджиев

Pan.bg 14 юли 2021 | 15:15 views (1066) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com


На 15 юли 2021 г. се навършват 160 години от рождението на генерал-лейтенант Климент Бояджиев. По случай кръглата годишнина Военно окръжие – Шумен и клуб „Естетическо възпитание” при факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен организират събитие под надслов „Те опазиха България”, съобщават от Военното окръжие в Шумен. (Б. р. - От председателя на СОСЗР в Шумен полковник от запаса доц. Радослав Узунов и председателя на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов научихме, че двете структури организират също утре съвместно полагане на цветя на гроба на ген. Климент Бояджиев, който се намира в парцел 47, ред 16, гробно място 6 в Централните софийски гробища. Там е погребан и синът на генерала поручик Никола Бояджиев, който загива на 1 февруари 1915 г. в софийското градско казино при атентата срещу цар Фердинанд. В поклонението на гроба на ген. Бояджиев ще сe включат и представители на Съюза на ветераните от войните на България.)

Курсанти от факултет „Артилерия, ПВО и КИС” – Шумен, ученици от пет средни училища, представители на Областния съвет на съюза на ветераните от войните в Шумен, запасни, граждани и общественици са поканени на събитието, което ще се проведе на 15 юли 2021 г. във Военния клуб в гр. Шумен. В програмата се включват две части – в първа част полковник от запаса Мишо Йорданов ще изнесе доклад за ген. Климент Бояджиев като командир на 4-та пехотна Преславска дивизия през Балканската война. Във втората част ще бъде представен документалният филм "Безмълвният свидетел - 1916 г.", с автори старшина Генадий Димитров, сержант Александра Атанасова и старшина Преслав Банков - курсанти от факултет "Артилерия, ПВО и КИС " гр. Шумен.


В документалния филм „Безмълвният свидетел – 1916”, бъдещите офицери разказват за своите предци - българските офицери и войници сражавали се на Добруджанския фронт при Тутракан и Добрич. Историята оживява с експозицията „Тутраканската епопея 1916 г.”, открита през 2004 г. от внука на генерал Киселов – героят на Тутракан – инж. Пантелей Киселов, която се помещава в Историческия музей в гр. Тутракан.

Създателите на филма снимат в Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916”, който се намира в гр. Добрич и разказват за загиналите при Тутракан и Добруджа над 8000 войници и офицери, от които 1764 – български.

Причините и целта за създаването на документалния филм „Безмълвният свидетел – 1916” са да се увековечи българската бойна слава, зрителите да си спомнят за безмълвните герои, онези герои, които са опазили България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка