"Този българин бе изваян сякаш от гранит…“

Pan.bg 14 фев 2021 | 07:45 views (1125) commentaries(0)
img
На 14 януари 1945 г. войводата Кръстю Лазаров е осъден на смърт като „големобугарин“ от Военен съд в Куманово. Разстрелян е още същия ден, при т. нар. Кумановско клане, заедно с още 47 видни българи. Има предположения, че е убит още през септември 1944 г. по заповед на сръбския комунист Светозар Вукманович-Темпо, а присъдата е издадена посмъртно.
Забележителна и дългогодишна е революционната дейност на незаслужено позабравения войвода, започнала още в края на ХІХ век и продължила до смъртта му преди да навърши 64 години. Като четник и войвода на ВМРО действа в Македония чак до 30-те години на ХХ век. Взема участие в Илинденско-Преображенското въстание, в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. По време на българското управление през Втората световна война се завръща в Куманово, където е на особена почит сред местното население и вече 60 годишен успешно повежда чета за борба с партизаните в района. Участва в десетки сражения срещу турци, сърби, партизани. Раняван многократно, но с непоколебим български дух. Неслучайно, за него лидерът на ВМРО, Иван Михайлов пише:
"Една истинска жива легенда бе и ще остане името на Кръсто Лазаров, кумановския войвода; легенда, каквато не се среща така често… и множество българи не биха повярвали, че в техната среда е живял подобен герой – колкото недостижим по храброст и преданост, толкова самозаличен по скромност. Към четиридесет и седем сражения бе изнесъл Кръсто против турци и сърби; половината от тях над десет часа всяко… А историята на нашето движение ще му отдели достойно място, за да четат поколенията и укрепват националната си гордост чрез подвизите, вярата и предаността на Кръсто към нацията и свободата.
Не си забравен, войводо!

Взето назаем от Eli Elias
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка