Знаете ли, че...

Pan.bg 20 дек 2020 | 09:44 views (1540) commentaries(1)
img
На 20 декември 1943 г. армада от 50 съюзнически самолета B-24 „Либърейтър“, охранявани от близо 50 изтребителя П-38 „Лайтнинг“за пореден път бомбардират София.
Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство. Поради техническа неизправност излита със закъснение. Когато достига до неприятелските бомбардировачи, въздушният бой вече е започнал. Със смела маневра той атакува американски бомбардировач Б-24 „Либърейтър“ и се врязва със своя самолет в него. От удара огромната четиримоторна машина се разпада на три части и заедно с българския изтребител се насочват към земята. Самолетът на поручик Списаревски пада на височините над село Долни Пасарел, Софийско.

Димитър Светозаров Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г. По това време Добруджа е под румънско владение и семейството е принудено да напусне своя дом. Първоначално живеят в Лом, където Димитър Списаревски учи, а през 1931 г. се преместват в София. През 1934 г. е приет във Военното на Н.В. училище, което завършва четири години по-късно. Завършва изтребителната школа във Вернойхен, Германия. Той е един от първите български изтребители усвоили модерния самолет Месершмит Me-109. Списаревски се завръща в България на 4 юли 1939 г. и започва службата си в 3/6 орляк на летище Марино поле. Със своето 222-ро ято, въоръжено със самолети Аvia В-534 „Доган“, поема различни задачи – охрана на българо-турската граница, охрана на столицата, защита на Черноморското крайбрежие. През пролетта на 1942 г. е назначен за инструктор към Изтребителната школа в Долна Митрополия.
През лятото на 1943 г. поручик Димитър Списаревски е командирован като офицер-наблюдател към германските изтребителни части във Франция. След завръщането му е включен в състава на 3/6 орляк с командир капитан Чудомир Топлодолски на летище Божурище.Героят, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, посмъртно е произведен в чин капитан, а през 1992 г. – в полковник.


Източник: Музей на авиацията - Крумово

За безсмъртното дело на Списаревски е писано много. Но най-красноречиви са признанията на противника – американските летци, сблъскали се с непоколебимия българин.

Има различни свидетелства за тарана, но единствен близък очевидец е лейтенант Джон Маклендън – американски пилот. Той дава може би най-точното описание и оценка на извършения от капитан Списаревски военен подвиг. Спасилият се в боя на 20 декември 1943 г. американски лейтенант споделя: „Шест минути преди да бъда свален, станах свидетел на нещо нечувано и страшно… летящият като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша «летяща крепост» и хвърляйки се с цяла мощност към друга, се стовари върху нея, отсече опашката й и „крепостта” се разруши като голям дъб, ударен от мълния… Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!“. Лейт. Едуард Тинкър, пилот и участник във въздушния бой на 20 декември 1943 г., казва: „Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”, подофицер Робърт Хенри Ренър – въздушен стрелец, единственият по чудо оцелял от екипажа на протаранения бомбардировач, след тарана на българина, ужасен, казва: „Настана истински ад. Ударът на вашите летци беше изключително лют.“ Той по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да й предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.


Трябва да се отбележи, че на тази дата в защита на София загива и още един храбър български летец - подпор. Георги Райчев Кюмюрджиев (Пилето). В неравния въздушен бой с противниковите изтребители П-38 „Лайтнинг” е свален и самолетът му пада близо до радомирското село Калище.
Поручик Георги Райчев Кюмюрджиев е роден на 28 юни 1919 г. в Стара Загора. Завършва Въздушното училище в Казанлък през 1941г. Постъпва на служба в 6 изтребителен полк, Карлово. Изпълнява задачи по охрана на Черноморското крайбрежие до 1942 г. в състава на 692-ро ято от летище Сарафово. От октомври 1942 до пролетта на 1943 г. заедно с подофицер Йото Каменов летят в Скопие и изпълняват ролята на въздушен дозор (патрулиране). Проследяват маршрута на влитащите в България противникови бомбардировачи и съобщават по радиото състава, мястото и направлението на полета им.
На 10 декември 1943 г. с поручик Марин Цветков изпълняват първия си въздушен бой с противникови изтребители. На 20 декември е последният полет на подпоручик Георги Кюмюрджиев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  TTT 24 фев 2021, 13:08
   
  0
   
  0

  "но единствен близък очевидец е лейтенант Джон Маклендън – американски пилот"

  Има една книга "Ние бранихме тебе, София" от Генерал Стоян Стоянов, който е бил и пряк командир на Списаревски. Той също е пряк наблюдател на случилото се. И той пише в книгата си, че Списаревски унищожава една летяща крепост със стрелбата на своето оръдие, след това атакува втори Б-24, но се оказва, че мунициите му са свършили, тогава извършва тарана си. Тоест при този полет Списаревски унищожава два от най-мощните и модерни в света бомбардировача за онова време! А от предишни полети Списаревски има унищожен още един бомбардировач, тоест общо три.
  Що се отнася до автора на книгата Стоян Стоянов, той е българинът, който е свалил най-много вражески самолети въобще - 15.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка