77 години от разстрела на ген. ВЛАДИМИР ЗАИМОВ

Pan.bg 01 юни 2019 | 12:17 views (2478) commentaries(10)
img Исторически дневник
1 час ·
На 1 юни 1942 г., след произнесена присъда на Софийски военнополеви съд, е разстрелян ген. ВЛАДИМИР ЗАИМОВ - български офицер, генерал-полковник, военен деец. Участник във войните за национално обединение (1912-1918). По време на Втората световна война е против участието на България в Тристранния пакт. Работи като съветски шпионин в България. Поставя се в услуга на Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на Червената армия. Арестуван по обвинение в шпионаж в полза на СССР на 22 март 1942 г. Обвинен, че в полза на съветското разузнаване създава разузнавателна група, която работи под прикритието на принадлежащата на Заимов картонена фабрика „Славянин“. Свързван с други групи във Варна, в Румъния и Чехословакия. Обвинителите му твърдят, че е в контакт със съветския военен аташе полковник T. Б. Сухоруков (1935).

ДЕЙНОСТ, РАЗКРИТИЕ И ПРИСЪДА:

Още през 1935 г. той установява връзки със съветски представители в страната. В източниците се съобщава, че до 1939 г. контактите са били само на чисто приятелска основа. Същата година предлага да сътрудничи на Съветския съюз ”в борбата срещу хитлеро-фашистка Германия и нейната агресивна политика. Полковник Бенедиков докладва неговата декларация до Москва, откъдето го одобряват и се съгласяват той да бъде „вербуван като резидент на съветското военно разузнаване не само в България, но и за редица други страни”. През януари 1939 г. предложението му е прието и Заимов получава псевдоним „Азорский“. Генерал Вл. Заимов съставя своя разузнавателна група, която включва инж. Никола Белопитов и Тодор Прахов. Почти веднага получава задача да събира и изпраща информация от Германия, чрез създаване на контакти с висши среди в Берлин. За целта се привличат нови хора, които трябва да решат допълнително поставената задача. Владимир Заимов и сътрудници от неговата група заминават за Берлин, прикривайки се като търговци на грозде.
В източниците се съобщава за два етапа от дейността на разузнавателната група на Владимир Заимов. Първият обхваща периода „от 1939 година до 22 юни 1941 година, а вторият –от 22 юни, когато Хитлерова Германия вероломно напада СССР до март 1942 г”. Посочва се, че през първият етап главната задача е била „събирането на сведения и информация и оказване на влияние върху определени среди”. През вторият етап допълнително се прибавя и „подготовката на саботажи и диверсионни актове”. За да може да изпълни точно поставените задачи Вл. Заимов започва предпазливо да вербува широк кръг „уволнени офицери и други сподвижници”. Полицията има точни сведения за дейността на Заимов и групата му, но чрез своите агенти тя само „установява кръга на неговите приятели”. С помощта на сътрудниците си Заимов събира най-различна и ценна информация, която по съответните канали е изпращана до Центъра в Москва.
Заимов и неговата група редовно представят информация по военни и политически въпроси свързани с България, Германия, Турция, Гърция и др. държави. Представя сведения за числеността и въоръжението на навлизащите в България немски военни части, за външната политиката на Българското правителство спрямо СССР и други страни, а след нападението над СССР предава информация за ”придвижването и числеността на румънските и унгарски части”. За периода в който работи (1939-1942г), дейността на Заимов и неговата група получава висока оценка от централното съветско разузнаване и от командването на Съветската армия.

Отначало от Заимов се интересува адмирал Канарис, шеф на германското военно разузнаване. Той поръчва на д-р Делиус, ръководител на германското военно разузнаване в България, да започне разследване. От получените от Берлин материали се вижда, че „Заимов като съветски агент играе важна роля и има връзки с други разузнавателни служби". Скоро обаче Канарис съобщава на д-р Делиус, че със случая се заема управлението на Химлер. Гестапо и българската полиция съставят план за устройване клопка на генерал Вл. Заимов. Шварц търси връзка чрез София със съветската легация. За таз цел той праща бременната си жена. Тя успява да се срещне със Заимов. Заловена след връщането си в Братислава, предава паролата за връзка със Заимов. Съгласно източниците, разкритията в Чехословакия, през февруари 1942 г. стават причина за ”предаване за нелегалните връзки на Заимов със словашки разузнавателен-куриер”. Гестапо изпраща свой агент (Флориан) като пратеник на Шварц. Планът е одобрен лично от Мюлер, един от първите помощници на Химлер. Агентът на Гестапо, представил се за връзка с Братислава, се свързва със Заимов. Даже се среща със заместник-военния аташе на съветското посолство. В резултат Гестапо се сдобива с адреса на Заимов и паролата за среща с този куриер и на 22 март 1942 г. той е арестуван, както и инж. Белопитов, а Тодор Прахов успява да се укрие. Арестувани са също полковник Крум Колев и други 18 души.

Арестът на генерал Вл. Заимов предизвиква шокиращо въздействие върху широки политически и военни среди. „Арестът беше извършен – докладва Бекерле, – въз основа на органите на германската имперска безопасност, които бяха установили по категоричен начин, че Заимов поддържа тесни връзки с тукашното съветско военно аташе Я. Савченко... Във връзка с неговото арестуване стана възможно задържането на други лица, около 40 души, като бяха приведени доказателства за подготвяните от тях терористични и саботажни акции." В периода 1940-1941 г. съветското посолство изплаща на Заимов парични суми около 120 000 лева, които изразходва за наеми на квартири, абонаментни ж.п. карти и за посещения на кафенета, сладкарници, ресторанти и пр.

Три месеца е в следствието. Прави два опита за самоубийство. Присъдата се основава на самопризнания и показания, дадени главно от племенника му Евгени Чемширов.

На 1-ви юни 1942 г. съдът произнася присъдата „смърт, чрез разстрел” на генерал Владимир Заимов и задочна смъртна присъда на Т. Прахов. Много политически дейци са се надявали, че цар Борис III няма да потвърди смъртната присъда. Генерал Заимов се е ползвал с уважение пред монарха, имал много лични приятели и почитатели сред офицерството, които са се възхищавали пред неговия патриотизъм и геройски дела в трите войни, водени от страната ни.

Изпълнението на присъдата става на Гарнизонното стрелбище на 1 юни 1942 г. Присъстват висши офицери и полицейски началници.

Същият ден радио Москва съобщава; ”Българи, на колене! През тази нощ бе разстрелян великият син на България и на цялото славянство – генералът от артилерията Владимир Заимов…”.

През май 1945 г. смъртната присъда на Владимир Заимов е отменена от състав на Софийския военнополеви съд. След 9 септември 1944 г. материалите по делото са отнесени в Съветския съюз без опис, откъдето се завръщат в края на 60-е години на ХХ век.

Ген. Владимир Заимов е удостоен посмъртно със званието Герой на Съветския съюз с указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 30 май 1972 г. за "проявена смелост и героизъм в борбата срещу фашизма през Втората световна война."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  Българофил 01 юни 2019, 12:41
   
  7
   
  18

  Жалко, че един български генерал потъпква военната клетва и се превръща в национален предател.

 2. #2
  НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ! 01 юни 2019, 14:58
   
  8
   
  3

  Отговор на коментар: #1

  А разбойкУ и румИн КАКВИ СА....,
  А ДА,те са ДВОЙНИ АГЕНТИ,А НЕ ШПИОНИ....!

 3. #3
  Мяра според мяра 01 юни 2019, 15:18
   
  13
   
  9

  Офицер участващ в борбата срещу хитлеристите и техните български помагачи е ГЕРОЙ,а не предател!Народния съд даде на мнозина възмездие,макар явно не на всички!

 4. #4
  Стойо 01 юни 2019, 17:45
   
  10
   
  8

  Отговор на коментар: #1

  Всеки, който се е борил срещу фашизма по целия свят е ГЕРОЙ, особено избитите от фашистите.

  "Българофил", според теб Резвелт и Чърчил национални предатели ли са?

 5. #5
  Българофил 01 юни 2019, 18:10
   
  10
   
  7

  В България не е имало фашизъм, а Рузвелт и Чърчил не са били агенти на чужди държави и не са работели срещу страните си. Проветрете си червените мозъци.

 6. #6
  юс юс юс юр брейн 01 юни 2019, 18:54
   
  6
   
  3

  В България фашизъм може и да е спорно дали е имало, но колаборационизъм с фашисти със сигурност е имало.

  А ето какво се случва с колаборационистите:

  На 23 юли 1945 г. започва процесът срещу маршал Петен. На 15 август 1945 г. Върховният съд осъжда Филип Петен на смърт. Поради напредналата възраст на осъдения, както и заради неговите заслуги по време на Първата световна война, присъдата на Филип Петен е заменена с доживотен затвор.
  Двукратният премиер Пиер Лавал (юли-декември 1940 г. и април 1942-август 1944 г.) успява да избяга в Испания. Франко обаче го отпраща в Инсбрук (Австрия) в американската окупационна зона. Лавал е арестуван и предаден на френските власти. Процесът му започва в началото на октомври 1945 г. Бившият министър-председател е осъден на смърт за предателство на 9 октомври 1945 г. и екзекутиран една седмица по-късно на 15 октомври. Общо са произнесени 8 смъртни присъди, три от които са изпълнени - Пиер Лавал, Жозеф Дарнан, Фернан дьо Бринон. Други 5 са променени на доживотен затвор, вкл. Филип Петен. Още 8 са осъдени на принудителен труд, 14 на различни срокове затвор, както и 15 присъди на национално опозоряване. Върховният съд се свиква отново между 1954 и 1960 г, когато някои от 42-ата осъдени задочно се предават и получават различни наказания, като Шарл Ноге, главен комисар в Мароко, е осъден на 20 години принудителен труд.
  Според окончателната официална равносметка от 31 януари 1951 г. общият брой на досиетата, разглеждани от различните съдилища, е 311 263. 183 512 са останали без последствия. Произнесени са 55 331 присъди, както следва:
  - 6724 оправдателни присъди.
  - 6773 смъртни присъди, от които 2853 произнесени в присъствието на подсъдимия. От тях са изпълнени 767; 2086 от останалите са променени в по-лека мярка, а 3910 са задочни.
  - 13 339 осъдени на принудителен труд, 2702 от които доживотно.
  - 24 927 на различни срокове затвор.
  - 3578 на национална деградация, чието последствие е забрана да упражняват различни "икономически и професионални дейности, даващи политическо влияние на титуляра
  Западноевропейски държави - Норвегия, Дания, Холандия, Белгия, са променили законодателството си с цел възмездие за нацистките колаборационисти. В първите три е възстановено смъртното наказание. Четирите страни са възприели системата за "национално недостойнство". Така осъдените за колаборационизъм с германския окупатор са подложени на обществено порицание, ограничени са гражданските, политическите и икономическите им права. 60 000 холандци губят националността си за това, че са били в служба на чужда държава.
  Според едно сравнение на броя на осъдените на затвор във Франция - 38 000 за население от 40 млн. жители, излиза, че се падат по 94 осъдени на 100 000 души. Същото пресмятане сочи 374 за Дания, 419 за Холандия, 596 за Белгия и 633 за Норвегия на 100 000 жители.

 7. #7
  НАЦИОНАЛИСТ-АНТИКОМУНИСТ! 01 юни 2019, 19:12
   
  10
   
  4

  Отговор на коментар: #4

  ДРУГАРЮ,ДЯДО ТИ ДА НЕ Е ОБИРАЛА МАНДРИ ПРЕДИ 9-ти....!?

  ПОЗНАВАМ "ПАРТИЗАНСКИ" К*РВИ(бабки)ДЕТО ПОСЛЕ 45г. СЕ ВОЗЕХА НА МЕРЦЕДЕСИ,А ДНЕС ВНУЦИТЕ ИМ СА Първи Натовци и Капиталисти!

  ФАШИСТИТЕ НЕ СА КАТО КОМУНЯГИТЕ-ЛЪЖЦИ, КРАДЦИ И УБИЙЦИ НА СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД,НЕ СА АТЕИСТИ И РОДООТСТЪПНИЦИ-ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ,НЕ СА РОБИ НА юдеите!!!

  ФАШИСТИТЕ СА ПАТРИОТИ,А НЕ ПРОДАЖНИ ОТРЕПКИ!!!

 8. #8
  факт 02 юни 2019, 08:52
   
  5
   
  7

  че сам си е предложил услугите на чуждо разузнаване ,без значение на коя държава си го прави най-обикновен предател...и си е заслужил присъдата...

 9. #9
  Geocom 02 юни 2019, 12:07
   
  6
   
  4

  Отговор на коментар: #8

  Тогава Скрипал какъв е бе джендърче и защо го защитавате.

  Май както ви изнася.

  А по целия свят борците против фашизма са признати за герои независимо за кое разузнаване са работили.

  Ако е работил за английското разузнаване друга песен щяхте да пеете.

 10. #10
  ало гейтака 02 юни 2019, 19:10
   
  1
   
  3

  кой му дреме за скрипал...този е българин а тия асоциации са на празни чугуни...ама вие биете негрите...измекяра си е измекяр...без значение на кой се кланя,като си български генерат трябва да си лоялен а не да си сваляш гащите пред други държави...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка