143 години от смъртта на Бачо Киро

Pan.bg 28 май 2019 | 16:50 views (1578) commentaries(1)
img
Национално Движение Велика България

На 28 май 1876 г. е обесен от турците Киро Петров Занев, по- известен като Бачо Киро - един от най-великите български революционери и национален герой, учител, книжовник, историк, читалищен деец и фолклорист. Участник в българското национално освободително движение и Априлското въстание.

По време на въстанието успява с помощта на свои съмишленици и съратници да организира в Бяла черква чета от повече от 100 юнаци. В сборния пункт в с. Мусина е сформирана по-голяма чета под общата команда на легендарния поп Харитон Халачев. Бачо Киро е избран за член на щаба. Взема участие в епичната и неравна битка с войската на бригадния турски генерал Фазлъ паша през 9-те майски дни на 1876г. в Дряновския манастир. След разбиването на четата и опожаряването на манастира, успява да се спаси и да стигне до Бяла Черква. Известно време се крие в колибата на лозето си, но е предаден и арестуван.

Откаран е в Търново, където е осъден на смърт чрез обесване. Изправен пред извънредния турски съд, спечелил дори враговете с достойното си държане, Бачо Киро без колебание поел отговорността за делата си. Търновският първенец Етхем бей направил опит чрез защитника Джовани Икономов да спаси Бачо Киро, представяйки го за умоповреден. Според стария турски закон лудите не трябвало да бъдат осъждани на смърт.

Тогава се случило нещо изумително. На чист турски език, българският патриот издекламирал следните стихове:

„Аз един Бачо Киро съм,
без страх от турчин комита съм.
Пушка на рамо турих,
Дряновски манастир намерих.
Правдата си да диря излязох,
въжето си на врата сам метнах!"

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  социопат 24 юни 2019, 15:23
   
  0
   
  0

  Поклон ,даскале!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! От такива българи като теб и твоите 100 юнаци България днес има нужда!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка