179 години от рождението на Стефан Караджа

Pan.bg 11 май 2019 | 10:25 views (1326) commentaries(0)
img Национално Движение Велика България

На 11 май 1840 г. е роден Стефан Димов, по-известен, като Стефан Караджа - български национален герой, войвода и революционер от българското народо-освободително движение.

Стефан Караджа е роден в село Ичме Ямболско/днес Стефан Караджово /. Баща му Тодор Димов е внук на странджанския големец Никола Узуна - един от подбудителите на хипотетичната Странджанска буна от 1810 г., свързвана с опустошаването от кърджалии на богатото турско село Близнак в Странджа. По материални причини семейството му се пренася из няколко градове и села и от юни 1854 г. живее в град Тулча.

За известно време Караджата учи обущарски занаят при зет си Никола Станчев. Учи в Тулча, но поради липса на средства напуска училище. Побеждава по време на сватба прочут османски борец Гаази Плиса, след което се укрива за известно време, преследван от османците.
През 1862г. имигрира във Влашко и оттогава започва и неговата революционна дейност.

Стефан Караджа е сред първите доброволци в устроената от Раковски Първа българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с османците в Белград.

След разпускане на легията се завръща във Влашко, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунава с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода, с която се прехвърля на десния бряг на Дунав.

През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. след разпускането на легията, се връща във Влашко, където отново се събира с Хаджи Димитър.

На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя край местността Канлъдере край Вишовград Стефан е ранен тежко и е пленен от пратениците на Мидхад паша. След това, на 12 юли, е откаран в Търново, а по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен престъпен съвет, и осъден на смърт чрез обесване.

На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка. И черепът му се съхранява в Къщата музей „Баба Тонка“ в Русе. Първият надгробен камък на Стефан Караджа е намерен при строителните работи в къщата-музей на Баба Тонка през януари 2014 г.

Поклон пред героя!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка