Все повече българи търсят данни за дедите си в архива

Pan.bg 08 май 2019 | 12:55 views (1047) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА; Пламен Димитров

Все повече българи идват в Централния военноисторически архив (ЦВА) във Велико Търново, за да търсят информация за своите предци. Това каза за в. „Българска армия“ директорът на архива Светлин Радев. Понеже по време на войните в периода 1912–1918 г. повечето български мъже са били мобилизирани в армията, логично е гражданите да намерят данни за своите деди и прадеди именно във военния архив. Директорът разказа за трогателен случай – мъж дошъл във Велико Търново, поработил няколко дни с архивните документи и така открил къде е убит и погребан дядо му. След това изпратил до военноисторическия архив любителски видеофилм, в който показва как води децата си на гроба на техния родственик в днешната Република Северна Македония. В България все още не е дошла модата на специализираните фирми, които се занимават с издирване на родословно дърво по поръчка на клиенти, но желанието за възкресяване на родовата памет се засилва сред все повече хора, като с такава цел във военноисторическия архив информация търсят дори българи, живеещи в чужбина.
Налице е и обратният процес – граждани се обръщат към ЦВА не за да търсят, а да дарят или да предложат за откупуване интересни документи. Сред най-ценните и любопитни нови постъпления във фондовете е донесена от възрастен човек колекция от 430 писма, които са си разменяли неговите баща и майка по време на Първата световна война. Бащата е бил мобилизиран на Добруджанския фронт. Много от неговите писма не са писани на листове хартия, а на гърба на снимки и картички.
Друго ценно постъпление е ръкописът на спомените на генерал Георги Вазов за участието на българското опълчение в Руско-турската освободителна война. Те са предоставени от бивша уредничка в къщата музей „Иван Вазов“, която е била във връзка с дъщерята на генерала Вера Вазова.
Светлин Радев се надява и на постъпления от по-новите исторически периоди. Апелът му е към сегашните и вече пенсионирани генерали да предават своите документи във Военноисторическия архив, защото това може да обогати изследователската база, с която работят историците. От всичките 3500 фонда в архива лични колекции на отделни видни военни дейци са само 63–64. В най-ново време единствено бившият дългогодишен началник на Генералния щаб генерал-полковник Атанас Семерджиев е предал своя архив във хранилищата във Велико Търново, като при това е наложил най-високия възможен срок за ембарго над документите – 50 г.

ЦВА продължава и своята рутинна ежедневна работа – към него се обръщат всички бивши военнослужещи и цивилни служители от МО, които имат нужда от справки във връзка с пенсионирането им. Архивът работи отлично с дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на МО, като предоставя справки за имената на загинали войници и офицери при изграждането на паметници.
В партньорство с Военна академия „Г. С. Раковски“, Централният военен архив обучава служители от деловодствата на различните структури на МО за работа с документи и тяхното комплектуване и предаване в ЦВА. Архивистите са активни и в подготовката на различни изложби, свързани с юбилейни годишнини. Предстоящи са изложбите за 140-годишнината от завършването на първия випуск на Военното училище и 140 г. от създаването на военното министерство и неговото строево отделение, което по-късно прераства в Генерален щаб.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка