Македонски комита воюва с оръжие и с музика

Pan.bg 18 фев 2019 | 11:31 views (1661) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

image

image

image

Рампо Спирков е българин от Македония, революционер и деец на ВМРО. Той е роден на 1 март 1884 г. в Прилеп, който по това време се намира в рамките на Османската империя. През тази година се навършват 135 г. от рождението му. Участва активно в Илинденско-Преображенското въстание като четник на войводата Петър Ацев. Взема дейно участие в нападението на мюдюрлука (околията) Витолище, Мариово. След въстанието продължава да се занимава с революционна дейност и е доверено лице на ръководството на Прилепския революционен комитет.

През 1905 г. както много българи от Македония Рампо Спирков, или както е цялото му име – Харалампи Спиров, емигрира в САЩ, за да търси препитание и да спести пари за „Стария край“. Установява се в Стилтън, Пенсилвания, където вече има сериозна колония от българи предимно от Македония, Солунско и от София и околностите. Там става член и по-късно попада и в борда на настоятелството на Македонската патриотична организация „Прилеп“, Стилтън.
Рампо Спирков е интересен освен със своя революционен нрав и участието си в различни революционни завери, така също и със своя музикален талант. В Америка той попада в оркестъра на капелмайстора Стойо Крушкин – Bulgarian Balkan Band, който е софиянец, но също живее в Стилтън.
В оркестъра повечето музиканти са от Солунско, Прилепско и Софийско. Рампо започва да свири в оркестъра като редови музикант. Изпълняват предимно македонски музикални произведения, които са популярни сред хората и много бързо и лесно се запяват, защото повечето са народни песни за войводи, за конкретни събития или за емиграцията. Сред популярните изпълнения на оркестъра, в който свири и Рампо Спирков, са: „Изгрей зора на свободата“, „Нещо ке те питам бабо“, „Църно му било пишано“, „Македонско хоро“, „Велешка песен“, „Болен ми лежи Миле Попйорданов“, „Що ми е мило, ем драго“, „Край Вардаро“, „ Дойчин войвода“, „Заплакало йе Мариово“, „Чамчето“, „Мануш войвода“, „Калиманци“, „Планино Пирин“ и много други.
Както се вижда от част от репертоара, песните отразяват конкретни и при това близки исторически събития. Една от песните е именно за нападението на околията Витолище, Мариово. Така с песните си оркестърът изразява позиция, разказва, играе ролята на хор в древните пиеси, като припомня исторически сцени, въпреки че повечето от тези събития са наистина близки, касаят настоящото поколение и съдбините на областта Македония преди, около и малко след Балканските войни. По този начин Рампо Спирков и българският оркестър в Стилтън, Пенсилвания, показват не само своята национална принадлежност, но и така се съхраняват като българи в една чужда културна среда, в която стопяването на националния елемент е процес, който може много лесно да се случи, при това от само себе си, под влиянието на местните култури, традиции и обичаи.

Така един македонски комита, музикант, революционер и истински патриот открива себе си далеч от родината, далеч от заветния „стар край“, както тогава наричат България всички, които я напускат заради немотията и заради мечтата си да спастрят малко пари и да се върнат.
Рампо Спирков е един от доверените хора на легендарния войвода Петър Ацев – представител на Прилепския революционен район на Смилевския конгрес, в навечерието на 1903 г. Ацев е избран за запасен член на генералния щаб за въстанието, съставен от Даме Груев, Анастас Лозанчев и Борис Сарафов.
Така Рампо попада в сферата на влияние на една плеяда от комити, които изграждат у него един истински патриот, какъвто той остава до края на живота си през 1969 г. в Америка.

По данни от преброяването на населението на САЩ

При преброяването на населението на САЩ от 1940 г. са запазени данни, които се цитират от archives.com. Така разбираме, че през 1940 г. Рампо е на 56 г. и живее на ул. „Уорд“ № 5 в Стилтън, Стоутън Бороу, Пенсилвания. Той е глава на домакинство, което включва неговата съпруга Васка (или Васа), родена през 1894 г., дъщеря Полин (или Павлинка), родена през 1918 г., син Веро (или Киро), роден през 1927 г. и още е един син Йордан, роден през 1928 г.
Съпругата на Рампо е натурализирана като гражданин на САЩ през 1936 г. заедно с още седемнайсет жени от окръга, за което ни съобщава вестник The evening news, от Харисбърг, Пенсилвания, в броя си от вторник, 5 май 1936 г.
Рампо Спирков се установява със семейството си по-късно именно в Харисбърг, окръг Дофин, Пенсилвания, както е записано в ancientfaces.com.
От интернет (сайта locateancestors.com) пък получаваме информация за точната дата на раждане и на смърт на Рампо. Той е роден именно на 1 март 1884 г. и умира на 1 декември 1969 г. на 85-годишна възраст. Има известни несъответствия за семейното му положение, защото сайтът myheritage.com ни представя други две преброявания от 1920 и от 1930 г., където не се споменава точна дата на раждане, но пък се подават данни за децата в семейството, но така или иначе данните от 1940 г. се предполага да са най-прецизни, още повече че те са сравнени и с данните от пътническите списъци от остров Елис и Ню Йорк за периода след 1820 г., които се подържат чак до 1957 г. и се актуализират непрекъснато.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка