Операция „Вайтшпрунг“ – „Далечният скок“ стартира от Божурище

Pan.bg 05 фев 2019 | 12:17 views (1703) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор Добромир Пелов
Снимка:''Летище Божурище по времето, когато от него стартира Дългият скок''–фото''Изгубената България''


„На 17 декември 1943 г. лондонските вестници предадоха: „По съобщение на вашингтонския кореспондент на агенция „Ройтер“ (тогава агенцията се нарича така – б.а.) президентът Реузвелт е съобщил на пресконференция, че се е настанил в руското посолство в Техеран, а не в американското, тъй като Сталин бил уведомен за германски заговор. Маршал Сталин, добавил Рузвелт, съобщил, че е възможно да бъде организиран заговор срещу живота на всички участници в конференцията…”

Това пише Господин Гочев в книгата си „Бюро д-р Делиус” (Военно издателство, 1966 г.) Авторът е дългогодишен началник на Първо главно управление на ДС – външното разузнаване и по силата на служебното си положение е разполагал с богат архив на специалните служби у нас до 9 септември 1944 г., включинелно и на


централата на Абвера

в София, оглавявана от майор, по-късно подполковник Ото Вагнер с псевдоним Д-р Делиус.

Какво още съобщава „Ройтер“ в онези декемврийски дни на 1943 г., когато решаващата за изхода на Втората световна война конференция в Техеран на тримата големи – Сталин, Чърчил и Рузвелт, вече е приключила? „Сталин помолил Рузвелт да се настани в съветското посолство, за да се избегне необходимостта от пътуване до града. Президентът заявил, че край Техеран се намирали стотици германски шпиони. За немците било твърде изгодно, добавил Рузвелт, ако съумеели да си разчистят сметките с маршал Сталин, с Чърчил и с него по времето, когато те пътували по улиците на Техеран…”

Каква е обстановката в иранската столица, когато тримата големи се събират там? Една част от страната е овладяна от съветската армия, а останалата – от британската. Шахиншахът е обявил война на нацистка Германия. Това дава основание на разузнаванията на трите съюзни държави да изберат Техеран за първата среща на държавните ръководители. Нормално е тя да не може да се подготви

в пълна секретност


Затова на руснаците, британците и американците остава единствено да вземат всички мерки за безопасност. И има защо. След успеха на щандартенфюрера от SS Ото Скорцени с отвличането от плен на Мусолини в щаба на Хитлер замислят най-големия удар. Това е Операция „Вайтшпрунг”, което означава „Далечен скок”. Тя предвижда светкавичен удар в Техеран в стил „Скорцени”. Целта – ликвидиране на Сталин и на Чърчил и отвличане като заложник на американския президент Рузвелт, след което от позиция на силата да се диктуват на Съединените щати условия за сепаративен мир.

Операцията е възложена на един от най-младите нацистки шефове – началника на Шести отдел при Главното направление на имперската безопасност (РСХА) Валтер Шеленберг. Той знае, че появата в Техеран на „свръхчовеци” – високи, синеоки и руси арийци, ще е светкавичен провал, още повече че немската колония в Иран е поставена под зорко наблюдение от съюзниците.

В окупираната Норвегия започват подготовка диверсанти, подбрани не само по техните специфични умения, но и със задължителните условия да са мургави, да имат продълговати лица и сини очи. Оказало се, че по синевата на очите арийците си приличат с кюрдите, за каквито трябвало да минат похитителите на Рузвелт. С необходимата добавка – мустаци и характерно облекло. За шеф на диверсионната група е назначен Юлиус Шулце. Доказал е верността си десет години преди операцията в Техеран, в „Нощта на дългите ножове”. Той е човекът, който разстрелва най-доверените офицери на Ерих Рьом. Неговият заместник в групата Вили Мерц също е „герой от нощта на ножовете”. Дори само назначаването на тези двамата като ръководители на отряда вече показва какви са намеренията на „Вълчето леговище” спрямо тримата лидери на съюзните държави.

„Групата „кюрди” беше изпратена в София, пише Господин Гочев. Настаниха я в една от специално опразнените вили в Овча купел. Никой в София освен Делиус не знаеше за гостите. Охраната организираше лично той. Докато чакаха човека от Берлин, Делиус обсъждаше с Шулце

плана за действие

Беше решено, щом изпълнят задачата, да се качат на камили и да се вмъкнат в Турция, където щеше да ги посрещне със свои хора Лаверкюн – резидентът на Абвера в Истанбул. Там всичко щеше да бъде готово, за да минат безпрепятствено българската граница и довлекат пленения американски президент.” Явно според плановете на Шеленберг на президента Рузвелт е било съдено да „гостува” в българската столица като пленник на нацистките диверсанти.

Денят „Х” е 14 ноември 1943 г. В 23 ч на летище „Враждебна” каца самолет, от който слиза лично Шеленберг. На „Божурище” в пълна готовност чака „Юнкерс-52” с монтирани допълнителни резервоари, за да може да измине дългия път до Техеран без междинно кацане. На корпуса му няма никакви опознавателни знаци. В този ден целият български състав на летището е изпратен в принудителен отпуск. Заповедта за това е на началника на Генералния щаб генерал Константин Лукаш, който обаче няма честта да бъде уведомен защо цяло българско летище трябва да се опразни и да бъде предоставено изключително на германските „доктори” – Шеленберг и Делиус.

„Помнете, че в тази нощ фюрерът не спи и мисли за вас. Онова, което ще направите, ще разтърси света.” С тези думи Шеленберг изпраща диверсионния отряд в неговата

мисия в неизвестността


След излитането на самолета Шеленберг предава от бюрото на Делиус: „Берлин. Принц Алберхтщрасе 8. Секретно – от имперско значение. До райхсфюрера от SS Химлер. Операция „Далечен скок” започна”.
„Странни неща се случиха през последните дни на ноември в Техеран, пише Господин Гочев. Един след друг изчезваха видни членове на немската колония. Нощем в различни части на града избухваше яростна стрелба. Иранската полиция откри неколцина млади хора в кюрдски носии, убити на улицата. Те нямаха никакви документи. По телата им откриха особени знаци, татуирани под мишницата на лявата ръка. Иранците не знаеха, че това са знаци на кръвната група и те се татуират само върху кожата на есесовските офицери… От „кюрдите” никой не се завърна. След два месеца д-р Делиус зачеркна от задачите си грижата по приемането в България на участниците в операцията „Далечен скок”. Амбициозният резидент на Абвера у нас така и не дочаква да му докарат американския президент „в чувал”.

Щирлиц не е само сериал

image
Тримата големи след конференцията

Срещата в Техеран на тримата големи е от 28 ноември до 1 декември 1943 г. „Групата, която съпровождаше Рузвелт, се състоеше от 17 души, пише Господин Гочев в книгата си „Бюро д-р Делиус”. Неговият самолет пристигна, като пренесе и знаменития му филипински готвач. На 28 ноември сутринта при Рузвелт дойдоха развълнуваният Хариман (Артър Хариман – личен съветник на президента) и началникът на секретната охрана. Хариман разказа на президента, че Съветите са го осведомили за следното – градът е наводнен от германски агенти и са възможни „неприятни инциденти”. Хариман от вежливост не употреби истинската дума „покушение”. Съветите предлагали президентът да се настани в една от вилите на територията на тяхното посолство, където те му гарантирали пълна безопасност. В 15 ч президентът се пренесе в съветското посолство в центъра на Техеран. Чърчил се настани в английското, което се намираше на две крачки от съветското – и двете опасани от кордони усилена охрана.”
Така Рузвелт избягва опасността да бъде пленен и влачен върху камила през Турция чак до България. Но тази вероятност е била предотвратена много по-рано. Още когато сред „кюрдите” се озовава немският офицер Паул Зилберт, поканен за участие в операцията от есесовеца фон Ортел. „Паул Зилберт беше всъщност съветският разузнавач Николай Иванович Кузнецов от специалния отряд на полковник Д. Н. Медведев, пише Господин Гочев. Кузнецов докладва на командира си, а той съобщи в Москва. Там бяха засечени две сведения – едното от Берлин. Нямаше никакво съмнение, че Операция „Вайтшпрунг” е в пълен ход.” Така Кузнецов, тогавашният Щирлиц, спасява конференцията в Техеран…
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка