Примирието между България и Сърбия от 1885 г.

Pan.bg 19 дек 2018 | 11:57 views (1231) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор Венцислав Жеков

image
Майор Олимпий Панов (1852–1887)


На 9 декември 1885 г. се подписва примирие между Сърбия и България без никакви предварителни условия. Договорът е подписан в Пирот от пълномощниците на България и на Сърбия – капитан Олимпи Панов и полковник Топалович.
В постановките на документа е посочено, че примирието има продължителност до 17 февруари 1886 г. Войските на двете страни са длъжни да са изтеглят от окупираните райони на Държавните територии на Сърбия и България, като се образува неутрална зона с дълбочина по 3 км. от граничната линия. Определя се взаимна размяна на военнопленници, която да започне незабавно. Предлага се още веднага да бъдат назначени делегати за водене на преговори за сключване на мир.


image
Ветерани от Сръбско-българската война, от Доброволческо дружество Сливница – Русе, пред Паметника на Свободата в Русе, 30-те години на ХХ век. В хода на борбата със Сърбия българското общество действа като едно цяло без оглед на своя религиозен или етнически състав; Фото 'Изгубената България'

Условията на примирието не задоволяват България като победителка, но главната цел да се търси международно признание на Съединението налага те да бъдат приети. Повечето от Великите сили вече имат положително отношение към Съединението на Княжеството с Източна Румелия. Независимо от отрицателното отношение на руския император към княз Батенберг Русия приема факта, че обединена България вече съществува.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка