Неизвестна досега снимка на Левски беше открита в Османския архив в Истанбул

Pan.bg 07 дек 2018 | 15:49 views (1378) commentaries(1)
img http://bnr.bg/plovdiv/

"Радвам се ,че след толкова години в истанбулските архиви има и други документи за Апостола", каза на пресконференция в Министерство на културата Дора Чаушева - директор на Националния исторически музей "Васил Левски" в Карлово.

Освен тази фотография са открити още документи, които свидетелстват за дейността на БРЦК. Писмените артефакти наброяват 15 страници, а към тях се прибавя и указът на БРЦК на османотурски.

Снимката на Левски той открива по време на научна командировка в държавния архив на Турция, където е търсил документи, свързани с българската история и Апостола. С помощта на колеги Пондов успява да открие тази ценна фотография. Освен нея уредникът попаднал и на други интересни документи, които хвърлят светлина върху последните моменти от живота на Левски.

В турския архив се охранява устав на българския революционен централен комитет, писмо на БРЦК, както и квитанции,издадени от Тетевенския революционен комитет, което означава, че османските власти са се сдобили с тези документи на организацията на Апостола и по-късно са ги съхранили, обясни Чаушева.

Интересен факт за тази снимка е надписът на гърба на османотурски език.
От превода на български става ясно, че това е описание на Левски - от къде е, на колко години и с какви очи.

Пондов беше категоричен, че с тази фотография турските власти са издирвали Васил Левски, което е ново доказателство, свързано с биографията на Апостола.

Загадка е как снимката е попаднала в турските власти.

Снимката произлиза от румънско фотоателие. Преводът от османотурски на гърба на фотографията е дело на Орлин Събев от Института по балканистика.

Другите открити документи все още не са преведени изцяло. "По-нататък ще разберем какво точно е написано в тях, но със сигурност ще дадат информация за революционната организация", сигурен е Виктор Пондов.

Video: http://bnr.bg/plovdiv/post/101054924/neizvestna-dosega-snimka-na-levski-beshe-otkrita-v-osmanskia-arhiv-v-istanbul?fbclid=IwAR1z1leGo6_WuMt6zJF-icBgcMpJSsqWWQV47Q45-upk1ccLTOtUV9UbV2c
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  смяхххххххх 07 дек 2018, 16:04
   
  0
   
  0

  "Автор: Радио Пловдив" Автор: Антената на радиото.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка