Канарис: Хитлер докара комунизма в Европа

Pan.bg 26 ное 2018 | 11:21 views (1783) commentaries(1)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ДОБРОМИР ПЕЛОВ

image
Адмирал Вилхелм Канарис – от „бог” на нацисткото разузнаване до разстрел като антихитлерист

„Канарис твърде уклончиво му загатна, че е най-добре да отложи поканата на Хитлер и да печели време”. Така Господин Гочев описва в книгата си „Бюро д-р Делиус” разговора между цар Борис и адмирал Канарис, след като шефът на Абвера е известил монарха за разкритията по преговорите на България със САЩ.

„Но намекна, че ако се откриели реални възможности, би могло да се помисли и за предложението на американците независимо от това, че в Берлин навярно ще вземат най-сериозни мерки, за да осуетят излизането на България от Оста”, пише Г. Гочев. Той се позовава и на други документи, които също сочат, че Канарис е направил това твърде странно за неговия пост предложение на българския монарх: „Резидентът на абвера в Турция Леверкюн съобщил, че е напълно възможно Канарис да е посъветвал царя да сключи мир със Съюзниците. Есесовецът Хупенкотен, който разследва по поръчение на Химлер дейността на Абвера, също съобщава за посещението на Канарис при Борис и за възможността двамата да са водили политически разговори в духа на възприетата по това време от Канарис политика на застраховане пред Съюзниците…”

Какво мотивира такава важна фигура като шефа на Абвера, едва ли не да провежда „активно мероприятие” в софийския дворец с цел излизане на България от войната? Според документите, които ползва Г. Гочев, ето какви са вижданията на Канарис: „Събитията сега всъщност работели за комунистите. Фаталната грешка на Хитлер била, че със своята политика допринесъл за бъдещото комунизиране на голяма част от Европа.
Всяка държава, която би могла навреме да се измъкне от Оста и да сключи примирие със Съюзниците, в същото време се спасявала от комунизма…”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  под чертата 30 ное 2018, 10:14
   
  1
   
  0

  Е,нали ни "спасиха" от комунизма/социализма,по-точно? С бедност,с демографска криза,с унищожаване на промишлеността и селското ни стопанство,и с 2 милиона избягали по света българи. Да внасяме краве(колко е краве, не се знае) масло от Ирландия! Зеле и ябълки от Иран и от Турция,гумени гръцки домати,грозде от Сирия,тиквички и патладжани от майната си.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка