Откриха забравен паметник-чешма, издигнат от български войници през 1916 г.

Pan.bg 30 окт 2018 | 16:34 views (1133) commentaries(0)
img Otbrana.com

Експедицията „По стъпките на 26-ти пехотен Пернишки полк“ се проведе от 24-ти до 26-ти октомври и бе ръководена от проф. д.и.н. Тодор Петров от Военна Академия „Г. С. Раковски“. Паметникът е открит в подножието на кота 1255 в Сенгеловата планина.


Забравен във времето паметник-чешма в Сенгеловата планина в Северна Гърция, издигнат от български войници през 1916-та година, откри опознавателно-теренна експедиция „По стъпките на 26-ти пехотен Пернишки полк“, съобщават от Военна академия.


Тя бе инициирана от Силвия Нотева и организирана от Регионален исторически музей – Перник, представен от нея и Орлин Рачев, Валентина Маринова, Илияна Дончева, и от фотографа Снежана Борисова, в съответствие с решение на Националния инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Първата световна война.

Финансирането бе осигурено от Министерството на отбраната, от чиято страна се включи Радослав Симеонов. Участваха още Владимир Митов от Македонския научен институт (МНИ), д-р Володя Милачков, Николай Поппетров от Института за исторически изследвания – БАН (членове и на МНИ).

Експедицията се проведе от 24-ти до 26-ти октомври и бе ръководена от проф. д.и.н. Тодор Петров от Военна Академия „Г. С. Раковски“ (също член на МНИ).

По време на придвижването си по стария път от Сенгелово (днес Ангистро) за Демирхисар (днес Сидерокастро), групата откри паметника-чешма в подножието на кота 1255 в Сенгеловата планина. Някога върху паметника-чешма е имало издълбан надпис с позлатени букви: „България се бои само отъ Бога“ и „Направенъ от Първа дружина на 26. пех. Пернишки полкъ 26-27 май 1916 г.“, който по-късно е бил заличен.

С тази чешма перничани са увековечили дните на настъплението на Българската армия и направата на пътища през Сенгеловата планина и планината Славянка (Алиботуш).
Според достъпните ни сведения, това е единственият запазен на територията на Република Гърция български военен паметник от годините на Първата световна война.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка