Първи в историята на родната авиация полет на български летец в страната

Pan.bg 13 авг 2018 | 09:03 views (1241) commentaries(0)
img Музей на авиацията - Крумово

На 13 август 1912 г. поручик Симеон Петров извършва със самолет „Блерио“- XXI първия в историята на родната авиация полет на български летец в страната.

Групата български пилоти Симеон Петров, Христо Топракчиев и Никифор Богданов, обучаващи се в школата на Луи Блерио в Етамп, Франция, завършват подготовката си на 25 юли 1912 г. Симеон Петров получава бревет № 68 на Аероклуба на Франция и международен бревет № 949 от 25 юли 1912 г. на FAI. Следващите номера 950 и 951 са на българските пилоти Христо Топракчиев и Никифор Богданов.

След обстойния преглед на аеромеханика Иван Платников е закупен аероплан „Блерио“- ХХІ от Франция. Разглобен, разпределен на части и натоварен на вагон, самолетът пристига на 7 август 1912 г. на Софийската гара. Предстояло да се извърши първият полет с аероплан в България, пилотиран от български летец.

Началникът на инженерни войски генерал Янков определя датата на първия полет – 13 август, и пилотът, който ще го извърши – поручик Симеон Петров. Място – летището в квартал Лагера, намиращо се до Софийската гара.

На 13 август в 6.30 ч. след обяд аеропланът Блерио ХХІ с мощен рев пред хилядното множество се отделя от земята и се отправя във висините. Полетът продължава 10 минути и в 6.40 ч. привечер аеропланът се приземява на меката трева. Зрителите бурно акламират българския авиатор.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка