Изложба „Магията на времето” откриват в парк-музей „Владислав Варненчик”

Pan.bg 03 май 2011 | 16:33 views (4042) commentaries(0)
img Парк-музей „Владислав Варненчик” представя първата самостоятелна изложба на художника Ясен Ненков, известен с портретите на рок звезди, които изрисува върху калканите на блоковете в Каварна. Тя носи мистичното име „Магията на времето” и е част от проекта за популяризиране работата на творци, докоснали се до темата Средновековие или духовно свързани с музея. В изложбата са включени 24 творби- графика и рисунка, в които успешно се преплитат езически символи, мистика и древна българска митология.
Условно графиките се разделят на два типа. Единият представлява интерпретация на образи от българската митология, познати от фолклора и от старинните произведения на нашето изкуство. Другият е неговата интерпретация на исторически явления, каквото е тангризмът и неговите жреци – колобрите.
Повечето от представените гравюри са контрастни, липсва щрих, а линията е ползвана като обогатяващо, а не формообразуващо средство. Цветът и пространството са условни. Фигурите са стилизирани, но въпреки това са пластично търсени. Крайната цел на автора е постигане на впечатление за архаичност.
Интересни със своята техника на изпълнение са четирите хоругви-изработени от плат и ръчна хартия, изобразяващи митологични сцени. В изложбата са включени и четири рисунки на голи тела, които макар и извън контекста на основната идея, допринасят за цялостното възприемане творчеството на художника.
Творбите са повлияни от силния интерес на автора към най-старата българска история, религия, обичаи и вярвания и по-специално към някои от факторите, формирали българската народопсихология. Много от мотивте в неговите графики са следствие от обстойното изучаване на артефакти и произведения на древното българско изкуство. Без да претендират да са илюстрации на българската история, те се докосват до нейните духовни измерения, които не се нуждаят от обосновка.
Откриването на изложбата е днес от 17:30 часа и ще остане в залата за временни изложби на Парк-музей „Владислав Варненчик” до края на месец май.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка