Из авиационната история на България

Pan.bg 30 юни 2018 | 09:16 views (1058) commentaries(0)
img На 30 юни 1948 г. от летище Варна излита самолет Ju 52. Командир е самият директор на Българска гражданска авиация Борис Ганев. В екипажа влизат и Любен Шорoплов като втори пилот, Недялко Недялков - телеграфист и бордовият механик Мазнев.
На борда на самолета се качва терористична група от 7 души, водена от уволнения офицер Страшимир Михалакиев - бивш колега и приятел на Борис Ганев. Една от жените в състава на групата успява да качи на борда пистолет, с който Михалакиев застрелва телеграфиста Недялков и тежко ранява Борис Ганев. Целта е бягство в Турция. Командването на самолета се поема от Михалакиев, който се опитва да приземи Ju 52 край Цариград. Успява да стори това с помощта на техника Мазнев, който по нареждане на тежко ранения си командир Ганев съдейства на Михалакиев при приземяването.
Този случай е трагедия за младата българска гражданска авиация, защото е загубено най-важното - доверието. Всичко трябва да се започне от самото начало. Мерките за сигурност вече придобиват първостепенно значение.
В Турция е заведено дело за незаконно проникване на турска територия и деветимата терористи не са върнати в България, а са осъдени (може би формално) и по-късно освободени.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка