В памет на генерал Кирил Ботев

Pan.bg 03 май 2011 | 14:07 views (4079) commentaries(0)
img www.bgarmy.eu

В Калофер бе открита паметна плоча на генерал-лейтенант Кирил Ботев. Слово за живота и дейността му изнесе подполковникът от резерва Петър Ненков. През 1876 г. Кирил Ботев се включва в четата на брат си Христо Ботев. При разбиване на четата лежи в затвора в Цариград, а след това е заточен в Мала Азия. По силата на Санстефанския мирен договор е освободен през 1878 г. След завръщането си в България завършва първия випуск на Военното училище в София. През 1879 г. е произведен в звание подпоручик, а през 1881 г. завършва Военна академия в Брюксел. След завръщането си в България служи в Югоизточната Румелийска милиция. Участва в Сръбско-Българската война като ескадронен командир. От 1891 до 1895 г. е началник на Военното училище. На 2 август 1912 г. Цар Фердинанд го произвежда в звание генерал-лейтенант. През 1913 г. е заместник-министър на войната. Умира на 6 февруари 1906 г. в с. Студена.
Мероприятието се проведе по инициатива на общинската организация на СОСЗР – Карлово, по повод на 155 годишнината от рождението на големия пълководец. На откриването на паметната плоча бяха кметът на Карлово Найден Найденов, кметът на Калофер София Димитрова, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, председателят на дружество «Кирил Ботев» подполковникът от резерва Владимир Панайотов, представители на СОСЗР.
Получен бе поздравителен адрес от министъра на отбраната Аню Ангелов. Председателят на СОСЗР полковникът от запаса Антон Мерудийски раздаде членски карти на членовете на дружество «Кирил Ботев».
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка