Представиха уникалната книга за историята на 23 пехотен Шипченски полк

Pan.bg 28 апр 2011 | 08:38 views (4750) commentaries(0)
img otbrana.com

Защо българският войник е победител във войните за национално обединение след Освобождението? Защото се е жертвал за кауза за Родината, а не е бил изпратен да се бие на другия край на света. Отговорът на този въпрос е на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Георги Първанов. Той участва в представянето на „Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк 1912-1918 г.” Събитието бе във Военна академия „Георги С. Раковски”. То бе организирано от Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и СОСЗР. Съставители на уникалната книга са офицерът от резерва Красимир Узунов, президент на информационна агенция „Фокус” и световно известният български лекар професор Генчо Начев, чийто дядо е бил в състава на 23-ти Шипченски полк по време на войните.

Голямата заслуга на авторите е, че очовечават историята на 23-ти пехотен Шипчески полк, който в състава на Българската войска води боеве за сбъдване на Санстефанския мирен договор, посочи академик Георги Марков, директор на Института по история към БАН. За бойния път на полка, който има решаващ принос за превземането на Одринската крепост през Балканската война говори председателят на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов. Той връчи почетен диплом на съюза за родолюбива дейност и във връзка с издаването на книгата на академик Георги Марков, професор Генчо Начев, Татяна Узунова – шеф на издателство „Витамин – Арт” и на Красимир Узунов. Войната не е само сблъсък на желязо, а преди всичко на хора, на тяхната подготовка, посочи полковник от запаса Никола Рухчев, председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ.

Генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов обяви, че военно-патриотичните съюза и други неправителствени организации са изпратили до президента, председателя на парламента, премиера и министъра на отбраната предложение за създаване на Национален комитет чрез правителствено постановление във връзка с предстоящата 100-годишнина от Балканската война.

Началникът на Военна академия „Георги С. Раковски” генерал-майор Георги Георгиев връчи сведетелство за дарение на професор Генчо Начев за 10 книги и благодарствени грамоти на генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, полковник от запаса Никола Рухчев, Татяна Узунова, академик Георги Марков и Красимир Узунов. Следващото представяне на книгата ще бъде на 11 май в Казанлък.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка