Генерал-лейтенант Васил Бойдев – офицерът учител

Pan.bg 03 апр 2018 | 08:14 views (1708) commentaries(3)
img Има една цяла плеяда български генерали и офицери, които са не просто забравени, а са потънали толкова надълбоко в историята, че сякаш никога не са съществували. Те са забравени, защото обществото ни е допуснало това. Сред тях е легендарният командир на Пета армия в Македония по време на Втората световна война – генерал-лейтенант Васил Бойдев.
Той е роден е на 1 януари 1893 г. в гр. Казанлък. Син е на Теню Бойдев. През 1901 г. завършва Педагогическото училище в Казанлък. Между 1905 г. и 1912 г. учи във Военното училище в София. На следващата година влиза във Висшата кавалерийска школа в Горна Баня. От 1922 до 1925 г. учи във Военната академия. Службата си започва през 1912 г. в Първи ескадрон на Четвърти конен полк. През Балканските войни е адютант на генерал Велчев. По-късно е командир на картечния ескадрон на Четвърти конен полк, началник на Девети пограничен участък, началник на отделение в Генералния щаб и преподавател по тактика, военна стратегия и снабдителни служби към Военната академия. Става преподавател във Военното училище.
От 6 октомври 1936 г. става началник на Въздушните войски. През следващите близо пет години активно допринася за възстановяването и усъвършенстването на този нов вид въоръжени сили, който преди това е бил унищожен съгласно клаузите на Ньойския договор.
Поради несъгласие с прогерманския курс на регентството около Богдан Филов и на военния министър Руси Русев генерал Бойдев подава оставка и на 11 май 1944 г. излиза в запаса. През 1945 г. е изправен пред „народния съд“, осъден е и е изпратен в лагер. След като изтича присъдата му, е интерниран в Троян, където живее заедно със съпругата си до смъртта си на 23 април 1984 г.
Спомените на генерал Бойдев са изключително ценни, защото са и автентичен поглед върху личността и характера на цар Борис III. Командирът на военната ни авиация е близък с монарха и не се притеснява да споделя с него своите виждания за бъдещето на България. По този начин успяваме да видим Борис III извън рамките. Според генерала монархът ни бил скептичен към Третия райх, не вярвал в победата на Германия и дори смятал Хитлер за ненормален.
От спомените на Бойдев виждаме също така нежеланието на царя и генералите, както и на повечето ни държавници да присъединят България към Тристранния пакт.

В Троян генерал Бойдев е принуден да дава частни уроци по немски език. Един български генерал, достоен командир на въздушните ни войски е доведен до положението да стане даскал, за да се препитава. Неговият наследник генерал-майор Константин Стоянов (Кочо Стоянов) поема армията на 11 май 1944 г. и я ръководи до нахлуването на съветските войски в България, когато се самоубива. Именно жената на Кочо Стоянов моли генерал Бойдев да поговори със съпруга й, за да го „озапти“ в Македония. Дотолкова генерал Бойдев е имал доверието не само на местното население, но и на своите близки, че и на близките на своите подчинени и наследници.
Бойдев оставя спомените си в няколко екземпляра и ги дава на различни троянци, за да ги четат, и които имат някакви бележки, да му ги кажат, пише негов ученик по немски.
Идеята да напише спомените си възниква след настояване от генерал-полковник Иван Кинов. В заключението на спомените си генерал Бойдев пише: „Написах моите спомени не защото смятам, че много от събитията ще се изгубят за историята, а за да дам и аз своя принос главно върху онези събития, на които съм бил не само зрител, но и действащо лице.“

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Ей Вие спрете се бе! 04 апр 2018, 15:16
   
  0
   
  0

  Като пишете нещо, първо го прочетете бе.

  Това не ви ли боде очите!!!!!!!
  Един български генерал, достоен командир на въздушните ни войски е доведен до положението да стане даскал, за да се препитава.

  Бойдев е голяма личност, но който го е писал това се е осрал! Сложил е в кацата мед, капка лайно!
  Със какво един генерал е по-висш от един даскал(учител).

 2. #2
  Ей опика се 08 апр 2018, 08:22
   
  0
   
  0

  Даскалки много, генерали като Бойдев малко.
  Това е смисъла. Тези, които го принудиха да пропилее способностите си на генерал по затвори и селски учулища и му седнаха на мястото, сега вземат пенсии, колкото две заплати, нали?

 3. #3
  Относно царските генерали 09 апр 2018, 09:04
   
  0
   
  1

  За най-голямо съжаление малка част от генералите при цар Борис /а още по-малка от Фердинандовите/ са личности като Вазов, Бойдев и най-вече адмирал Вариклечков. В голямото си мнозинство са били едни фердинадови послушковци /някои и хомосексуалисти/ и военни некадърници на бойното поле, загубили всички възможни войни. Освен това е много съмнително в каква степен са били и източно-православни, имайки предвид, че са се били само срещу православните армии на Гърция, Сърбия и Румъния, в съюз с католическа Германия и ислямска Турция. А според мен е по-достойно да бъдеш учител отколкото да стоиш на бариера, с уточнението, че за мен всеки труд е достоен за уважение.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка