Ветерани почетоха Дравската епопея в Троян

Pan.bg 02 апр 2018 | 09:38 views (1368) commentaries(0)
img
Сред участниците бе и медицинският подофицер 97-годишият ветеран Стойко Велев от Тетевен. Там бе и почетният председател на Общинската организация на СВВБ в Троян майор от запаса Никола Магунски, който само на 20 години попада на фронта и изкарва двете фази на войната, след като България излязла от фашистката коалиция и обявила война на Хитлеристка Германия.
1427 троянци участват в заключителния етап на Втората световна война, отбеляза в словото си председателят на Общинската организация Румен Тодоров. 40 от тях не се завръщат, оставят костите си по бойните полета за победата над хитлерофашизма. Днес в общината има един жив участник в Дравската епопея – Тодор Чакъров (96 г.), с когото в. „Българска армия” ще ви предложи интервю в някой от следващите броеве.
Честването продължи с доклад за участието на Българската армия в отбранителната операция и преодоляването на р. Драва, който бе изнесен от сержант от запаса Иванка Ралчевска, секретар на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ). Преди това ученици от СУ „Васил Левски“ с директор Розалина Русанова изнесоха родолюбив поетичен рецитал. В събитието участва активът на СВВБ от Северозападна България. Домакин бе Ловешката организация начело с майор от запаса Ганко Бенев. Групата от Плевен бе начело с полковник от запаса Иван Смарандов, от Враца се водеше от полковник от запаса Лъчезар Генов.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР СВЕТЛОЗАР СТОЯНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка