ГАЛЕРИЯ: Век по-късно – почести за загиналите български офицери и войници в Македония през Първата световна война

Pan.bg 08 ное 2017 | 12:19 views (13457) commentaries(0)
img Истинската традиция във великите дела не се състои в това да се повтарят действията на предците, а да се открие духът, довел до извършването на тези действия, който е в основата на тяхната същност в друго време, в миналото, в настоящето, но и в бъдещето.
Действията на предците – преди 100 години – през Първата световна война са идеален символ на връзката между модерността и традициите.
Паметта на нашите предци, оставили костите си по бойните полета на Първата световна война, но и на Балканската-междусъюзническа война, а по-късно и на Втората световна война обедини представителите на страните, чиито армии са участвали в събитията преди 100 години.


Военното гробище над село Цапари на около 16-17 километра от Битоля, в Македония, е първото българско, официално признато на територията на югозападната ни съседка. Почести бяха отдадени на 196-те загинали войници от 3-и Бдински и от 15-и Ломски полкове. Венци положиха генерал-лейтенант Пламен Атанасов, заместник-началник на отбраната, който водеше българската делегация. Тя включваше и директорът на отдел „Социална политика“ г-н Иво Антонов, началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ полковник о. з. Манол Тенчев. Традиционно на това и на други подобни мероприятия беше присъствието на представителите на Военно-патриотични дружества (ВПД), сред които генерал-лейтенант о. з. Стоян Топалов, почетен председател на СОСЗР, полковник о. з. Петър Пандурски, заместник-председател на СВВ, полковник о. з. Любен Николов, заместник-председател на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, полковник о. з. Янко Янков от Сдружение „Сини каски – 4 май“ и председателят на НД „Традиция“ – полковник о. з. Станчо Джумалиев.
Церемонията по отдаването на почести и полагането на венци, откри г-н Антонов, прозвуча химна на Република Македония, следван от този на Република България. Слово произнесе и генерал-лейтенант Атанасов. Със свои приветствия, разбира се, включиха посланикът на РБ в Скопие, г-н Иван Петков и аташето по отбраната полковник Илиян Кръстев. Те се присъединиха към отправената от името на МО благодарност към всички присъстващи за оказаното уважение и признателност към загиналите български офицери и войници, преди 100 години.Сред другите представители на дипломатическата ни мисия в Македония бяха генералният консул в Битоля, г-н Теодор Русанов, но беше поканен и неговият предшественик Чавдар Младенов, днес служител в Министерството на външните работи на РБ. НАТО също отбеляза присъствие в лицето на подполковник Ивайло Тоширов, заместник-началник на офиса на Алианса в Скопие. Паметта на загиналите български войници бе почетена с полагането на венци от МО на РБ, от ВПД, от консула и от аташето по отбрана на Гърция, както и от аташетата по отбрана на Франция, САЩ, Хърватия, Италия, Великобритания и Сърбия. Венец положиха и представителите на Дружеството за македонско-българско приятелство „Кичево и Охрид“. Дойдоха и местни жители от селото и от Битоля. По време на церемонията на гробището от близката горичка излезе в тръст хубав кон и изцвили няколко пъти, а някои от присъстващите се пошегува, че „и той сигурно е дошъл да почете прадядо си, най-вероятно, зачислен на служба във военния обоз…“
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Веднага след церемонията на военното гробище в църквата „Свети Георги“, в селото, бе отслужена и панихида за загиналите български войници и офицери. В двора на църквата са погребани седем български офицери, чиито гробове са запазени и се поддържат, а един от офицерите е загинал съвсем млад, едва на 20 години. По този случай, по време на помена, свещеникът призова никога повече да не преживяваме ужасите на войната и да живеем в мир.
После мероприятието продължи в Битоля със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов за връчването на награден знак „За вярна служба под знамената“ – първа степен на полковник Илиян Кръстев, чийто мандат като аташе по отбраната на РБ в Македония вече на финалния си етап. Полковник Кръстев благодари за отличието и оказаната чест и изрази чувство на гордост и удовлетворение, че дейността му за общите интереси в задълбочаването на приятелството и сътрудничеството за общата национална и регионална сигурност и отбрана намират широк отзвук и признание в Македония и в България. Наградата бе връчена от генерал-лейтенант Атанасов, в присъствието на посланика Иван Петков и на консула в Битоля Теодор Русанов. Генерал-лейтенант Топалов връчи почетен знак на запасното войнство на г-н Иван Петков, посланика на Република България в Скопие. Той получи и други паметни подаръци и сувенирни плакети и благодарност от името на СОСЗР, СВВ, Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за помощта и отзивчивостта при станалото вече традиционно провеждане на подобни мероприятия.
Направи впечатление по време на пътуването на отиване и на връщане, че в селата и градчетата, през които се минаваше, нямаше нито една джамия.

Максим ГЕНОВ, сп.Клуб ОРЪЖИЕНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: Век по-късно – почести за загиналите български офицери и войници в Македония през Първата световна война

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка