Богослужебните одежди, с които е служил дякон Игнатий

Pan.bg 19 юли 2017 | 11:22 views (1880) commentaries(0)
img Дяконските одежди са изработени в Русия

Богослужебните одежди, с които е служил дякон Игнатий, се съхраняват в Сопотския девически манастир “Св. Спас”. Там е замонашен Васил Иванов Кунчева. Дяконският стихар и орар изработени през първата половина на 19 вeк в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора. Манастирът е опожарен от турците по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, не е засегнат. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

Орарът е дарен на музея от семейството на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Дълъг е 4,30 метра, широк е 10,5 см. Одеждата е била дадена, като депозит на дядото на дарителя, който притежавал църковен магазин в София през 1926 година от Ботевия четник Димитър Тодоров-Димитрото.

“Със сигурност никой не може да каже дали това е дрехата на йеродякон Игнатий или не е. Въпрос на вяра. Със сигурност това е руска одежда и стара одежда – за това говори твърде характерната орнаментика. Това дава основание да се предположи, че това, което се говори за тези одежди, е истина”, казва свещеник Ангел Ангелов, храм “Св. София” пред БНТ

The Bulgarian Times настоява в най-кратки срокове Светия Синод в лицето на Неофит – ПАТРИАРХ на Българската Православна църква и цяла България, да канонизира и обяви за Светец Васил Иванов Кунчев-Левски.
Апостолът на Свободата е Български Светец и мъченик в душите и сърцата на всички Българи, като силно религиозен Православен Християнин и монах.
Като Апостол на Българската Свобода и Българин загинал мъченик за Православната Вяра и Свободата на България, е крайно време Васил Левски да бъде канонизиран от Българската Православна Църква като Св. Дякон Игнатий!.


Bulgarian Times
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка