Да разпалиш искрата на патриотизма

Pan.bg 08 юни 2017 | 12:21 views (1592) commentaries(0)
img АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ · 02/06/2017,

iПочти на всяко едно тържество по повод на национални празници и годишнини от събития присъстващите имат удоволствието да видят представителите на комитет „Родолюбие” – Пловдив. Те са с въстанически или стари военни униформи от Българската армия, с вехти но запазени пушки.
Предвождани са от председателя на комитета Веселин Петков. Той е капитан от Българската армия и служи като заместник-ротен командир в 68-а бригада „Специални сили”. Има две мисии в Кандахар, Афганистан – през 2012 и 2014 г. И на двете мисии е бил командир на група за охрана на нашите съветници във формирования на Афганистанската армия.
Завършил е през 2006 г. НВУ „Васил Левски” със специалност „Войсково разузнаване”. Изпълнил е над 200 парашутни скока и е парашутист I клас. Записал е вече 5 участия в операцията на нашата граница.
Комитет „Родолюбие” е създаден от ентусиасти през 2006 г. Оттогава участваме във всички събития, които са в Пловдив, като изнасяме уроци по родолюбие и участваме в почетни караули, така както беше при отбелязване на 100-годишнината от легендарния пълководец Борис Дрангов. Правим също така шествия и изложби на военна тематика, заяви капитан Петков.

В комитета членуват от най-малки дечица до 60-годишни. Има военнослужещи – кадрови и резервисти, полицаи, адвокати, а доскоро е членувал и действащ депутат. Засега участниците са около 60, като най-активни от тях са близо 40. Но тези, които не се показват на събитията, помагат като колекционери със снабдяването на автентични униформи и за комплектоването с въоръжение и всякаква друга екипировка.
Работим добре с община Пловдив. Хората ни помагат, сключваме договори с тях за определени мероприятия, които те да осъществят. Но всичко е скъпо, например една пушка е около 1000 лева и затова ни необходима помощ, посочи още капитан Веселин Петков.
Една от най-мащабните прояви на комитет „Родолюбие” винаги е била възстановката на събитията от 6 септември 1885 г., когато е обявено Съединението между Княжество България и Източна Румелия в Пловдив. Постоянно има желаещи да постъпят в комитета. И участниците в него им оказват съдействие.
Запознават ги с условията, осигуряват им униформи и оръжие и ги включват в отбелязването на събития и възстановки. След изпитателен срок новопостъпилите полагат клетва и стават пълноправни членове на „Родолюбие”.
И на отбелязването на годишнината от смъртта на полковник Дрангов капитан Петков беше със стар образец униформа. На пагоните му грееха по три звездички, както е било някога.
В бригадата се подготвяме за сертификацията на 2-ра Тактическа група. След това ще имаме учение зад граница, обясни офицерът от Специалните сили. Въпреки служебната си заетост той не пропуска да участва в проявите на комитет „Родолюбие”. Отбеляза, че това му доставя удоволствие, а участниците по някакъв начин оказват въздействие на младите хора и ги възпитават в патриотизъм. Още повече че сега няма наборна служба.
В комитета членуват и ученици, в тях пламва искрата на родолюбието и те споделят впечатленията си със своите приятели и разпалват любопитството си.
Искаме да показваме тези пушки, пистолети, децата да се докоснат до тях, а не да ги виждат само в музеите. Да видят униформите и по какъв повод сме се облекли така, да ги възпитаме в патриотизъм, обобщи родолюбецът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка