Не можеш да се отречеш от дълга си (100 години от гибелта на полковник Борис Дрангов)

Pan.bg 30 май 2017 | 14:08 views (1588) commentaries(0)
img
Полковник Борис Дрангов загива в сражение на 26 май 1917 г. през Първата световна война. Роден е пред 1872 г. в Скопие и е погребан там. През Илинденското въстание 1903 г. води чета, сражавал се е в Балканските войни. По повод 100 години от гибелта му Военната академия "Георги Раковски" му посвети днешния ден и организира конференция.

"Дневник" публикува откъс от неговата книга "Помни войната (Съвети за строеви офицери)", излязла през 1916 г. Текстът е от главата "Подготовката на войската".
Общи длъжности на всеки началник


Основи на началничеството: преданост към дълга, воля, знание. Всичко се гради на самоотвержеността.

За да началстващ законно, достойно и полезно, забрави себе си, остави настрани личните си вкусове, облаги, слабости, изцяло отдай се на дълга си. Личността не е нищо, длъжността всякога остава.

Дългът е суров, неумолим. Той иска, повелява, налага безусловно, до смърт: "длъжен си", "трябва".

Обичай, почитай и здраво дръж войника в ръце. Влизай в най-малките му нужди, но с твърдата ръка на закона наказвай го за отстъпки от военните длъжности.

Искаш ли да познаеш човека, дай му власт в ръката.
Бъди глава, пример във всичко. Пази всякога строга, неумолима дисциплина: поддържай всякога бодър воински дух. Бъди строг не само към другите, а най-първо и най-много към себе си. Бъди справедлив, винаги еднакъв и непреклонен в исканията си.

Пред никакви опасности и заплашвания не можеш да се отречеш от дълга си. Тежко на главата, когато заповядва опашката.
Решавай бързо и безвъзвратно; заповядвай кратко, ясно и твърдо; действай дръзко и упорито.
Веднъж заповядаш ли нещо, искай да бъде изпълнено точно, бързо, самоотвержено, умно.
У строг началник и тежката служба се изпълнява охотно. Само строгите началници отхранват калени войници. За да победим, трябва всички единодушно да изпълним волята и мисълта на един.

Ако няма точност и бързина, не ще има и единодушна дейност; ако няма самоотверженост, не ще има готовност да страдаме и умираме, а без това не е мислимо да достигнем военните цели; ако не работим с ума, не ще можем да разберем мисълта на началника, ни да издирим средства за да я осъществим най-добре.
Често и неочаквано проверявай, дали всякога и всичко се изпълнява бързо, усърдно, правилно.
Проверявай твърдо, постоянно, за да оцениш достойния, за да подбудиш нехайния, за да упътиш сгрешилия.
Отговаряй охотно за всичко, станало в частта ти. Личната изправност е заслуга само на редника: началникът отговаря преди всичко за подчинените и сетне за себе си.

... Знай подчинените си, както знаеш себе си, за да умееш да се владееш и от всекиго съответно да изискваш. Помни поименно хората си, за да извикаш, когато трябва, всекиго и да му покажеш пред всички, че го знаеш и следиш. Знай всякога кой къде е. Често и неочаквано проверявай по
списък, дали всички са налице.
Парите и патроните броим повече от войниците: не е ли грехота? Време е да свършим с безогледния разход на хора.
Знай службата си твърдо. Умей да обучаваш спокойно и свястно. Ако искаш успех, работи усърдно и безуморно: Кой каквото сее, това жъне. Колкото присърце, толкова сполука. Каквато вещина, такова и имане...

dnevnik.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка