Мистерия със смъртта на трима борованчани

Pan.bg 17 май 2017 | 15:25 views (1842) commentaries(0)
img blitz.bg

Малцина знаят, че на 17 май преди 100 г. са загинали трима борованчани, участници в Първата световна война. За годишнината от този тъжен факт напомни Пламен Ганецовски, който е правнук на единия от загиналите, пише "Конкурент".

Тримата селяни от Борован - Цветко Николов Ганецовски, Цветко Георгиев Въловски и Цветко Николов Вълчовски, са убити край македонското село Три води. Попаднали са в минно поле на път за родното си село, след като са наградени с домашен отпуск заради проявен героизъм по вр еме на битката при Дойран. Те са били част от 17-и пехотен Доростолски полк, VІІІ рота. „Участвали са в боевете при Дойран и за проявен героизъм били наградени с отпуск за събора в родното си село Борован – 22 май, но на път за България са покосени от минно поле в Македония“, припомни Ганецовски.

Оскъдните данни са събирани от него в продължение на години, тъй като единственото запазено нещо до днес е книгата за смъртните случаи в Борован. Там се упоменават, че през септември 1917 г. е минал представител Плевенския полк и е съобщил кога и къде са загинали тримата жители на врачанското село. „Има много версии за смъртта им, но няма документи – нито музеите във Велико Търново, нито в Плевен, нито в Силистра има данни. Има слухове, че двама от поразените от мини са били с откъснати крака, а след това са починали в близка до мястото болница“, допълни Ганецовски.

„Когато завърших висшето си образование, мечтата на моя дядо беше като си купя кола, да го закарам на мястото, на което е убит баща му, моят прадядо. Това не можеше да се случи по онези времена, тъй като имаше доста ограничения“, допълни земеделецът. Цветко Николов Ганецовски е дългогодишен общински съветник от Борован. Неговият брат Герго не е отишъл на фронта, защото бил писар в общината, което показва, че фамилията е една от най-начетените във врачанското село. Цветко Николов Ганецовски е награден посмъртно с орден за храброст с мечове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка