1944: Русия влиза в България, за да спре турска окупация, предложена от Чърчил

Pan.bg 09 май 2017 | 13:48 views (4951) commentaries(3)
img Скрита част от историята, излезе наяве в архивите на руските служби

Оказва се, че на 5 септември 1944 г. СССР е решил да влезе в България, но не за да я окупира, а за да предотврати турско нахлуване. Това личи от писма на Чърчил до Сталин, който предложил директно да се вкарат турски войски в България, а не да влиза СССР. Очевидната идея на английския лицемер е била да откъсне България от зоната на руското влияние. Но цената на това би била гигантска за нас – Турция би получила обратно „Източна Румелия“, т.е. всичко до Стара Планина.

Както е известно, Турция води много разумна политика през войната, като запазва неутралитет. Многобройните опити на Райха да я привлече се оказват неуспешни и тя минава „между капките“ на голямото кръвопролитие. Към края на войната обаче на ред е плячкосване на победените – както след всяка война. Тогава Турция е склонна да се включи в „Анти-хитлеристката коалиция“ и да нападне немския съюзник България.

Чисто формално, това би било напълно законно. Турция, като съюзник на СССР и Великобритания, би могла по този повод да нахлуе.

Сталин обаче е наясно както с игрите на Чърчил, така и с обстоятелството, че българският народ искрено обича Русия и никога като народ не е бил съюзник на Хитлер. Окупацията на Тракия от Турция е неприемливо както за СССР, така и за България. Затова и на 5 септември се обявя бутафорна война на България, в която не пуква и една пушка. После руските войски влизат без бой, и са посрещнати с хляб и сол.

Фактически, при положение че България се готви да обяви война на Германия, а превратът на 8-9 септември е неизбежен, то няма смисъл от руска окупация. Руските войски могат да продължат на запад, а тук комунистите така или иначе ще си дойдат (дори само заради факта, че руснаците са на Дунава). Но окупацията има смисъл, ако има риск съмнителен руски „съюзник“, под формата на „съюзнически“ действия, да се намърда в Тракия.

Така СССР фактически ни спасява от жестоко разпокъсване и вероятно изтребление на милиони българи (ако съдим по съдбата на изкланите наши сънародници в Източна Тракия).

Друг интересен факт е, че Сталин дори не е искал да се изтегляме от Северна Гърция. Искал е да я окупира и нея, като я завземе от германците. Глупавият генерал, който го е направил, въпреки волята на руския водач, по-късно е разжалван и репресиран.

Добри Божилов, ГН

Статията е подготвена със съдействието на Пламен Пасков и руски изследователи на архивите. Историческите източници – дословно цитирани на руски език, са публикувани в библиографията на тази публикация…

Bultimes
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  На два пъти 09 май 2017, 14:19
   
  10
   
  3

  През ВСВ Турция на два пъти си точе зъбите за България.Парвия път е през 1939-40г. когато френско-английска мисия започва превъоръжаване и подготовка на турската армия,но разгромът на Франция и охлажда мераците и от колаборационист на англо-френците Турция става колаборационист на Германия.Турците са чакали да падне Сталинград за да се включат в грабежа.След Сталинград пак обръщат палачинката и през 1943-44г.отново се предлагат на антихитлерската коалиция.Сталин обаче не е забравил,че са се готвили да го нападнат и категорично ги отрязва.В интерес на истината и Рузвелт е бил против интервенция на Турция,а бил на мнение като Сталин Българската армия да се използва срещу немците.

 2. #2
  Все пак 09 май 2017, 15:46
   
  4
   
  3

  през 1944г, ако СССР не се меси, Турция лесно нямаше да може да ни окупира.......

 3. #3
  осман 09 май 2017, 18:06
   
  1
   
  1

  През 1944 срещу половин милион българи щеше да има пет милиона турци подпомагани от английски бомбардоровачи и кораби.
  Финита ла комедия.
  Късмет са извадили българите.
  На Сталин му е трябвал съюзник на Балканите, Румъния и Югославия не са слушали Сталин, имат ресурси да са самостоятелни - Румъния нефт, Югославия огромна територия и силно население, играят с Чърчил и Франция, Гърция Сталин е обещал на Чърчил - иначе няма ленд-лиз. Оставала е само България. В Русия е имало предостатъчно българи на руска държавна служба, включително на най-високи позиции - Георги Димитров, Васил Коларов, включително генерали - Захариев, Желязков...Винаров...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка