Warning: getimagesize(http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/520/201606/1467227301-panorama.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Летописецът на Тато: Луканов и Младенов го предадоха!

Pan.bg 30 юни 2016 | 23:20 views (1661) commentaries(0)
img Луканов и Младенов предадоха Тодор Живков. Те вербуваха и всички останали силни около него - Джуров и Кубадински, и успяха да го свалят от власт с конспирация. Това сподели проф. Недьо Недев, сподвижник на бившия Първи и негов летописец.Втората книга на 90-годишния историк от СУ "Св. Климент Охридски" - "Дворцовият преврат срещу Тодор Живков", излезе вчера от печат на издателство "Труд", месец преди 5 август, когато се навършват 18 години от кончината на Тато, пише "България днес".

"Предателството на кръга около Живков е класически пример как се подготвя краят на един режим, за първи път пазен в дълбока тайна, защото ако най-близките до Тато - Милко Балев, Димитър Стоянов и Гриша Филипов, бяха в течение на акцията, тя никога нямаше да се увенчае с успех. Тези тримата щяха да спрат всичко", категоричен е Недев.

Според него самият Живков е предусещал, че се готви световна промяна, и още година преди ноември 1989 г. е направил хитър ход - подал е оставката си, дори е измислил нов държавен екип, който е щял да ръководи "в сянка". "В него щеше да е Коларов, шеф на банка по това време, готвеше го за министър на финансите, един деятел от Правец пък е щял да заеме ръководна позиция в партията", обяснява още историкът. На подадената оставка обаче цялото ЦК на БКП единодушно казва: "Не можем без теб, ти си първият." Междувременно хитрият ни държавник прави и няколко други маневри. Той назначава сина си Владимир Живков за завеждащ културата в ЦК, а Генчо Арабаджиев, баща на вътрешната ни министърка Румяна Бъчварова, за шеф на средствата за масова информация.

"Владко и Генчо му бяха много близки. Той мислеше, че ако случайно падне от власт, те ще са неговите хора. Но знаете ли, може би Живков беше най-тъжен, че го предадоха и т.нар. "духовни" водачи на нацията - Йордан Радичков, Емилиян Станев. Това бяха все хора, с които той ходеше на лов. По-късно към тях се присъединяват Блага Димитрова, Желю Желев и този кръг се раздели на две - едната група тръгна към открития капитализъм за развитие, а другата зае по-умерена позиция. Но така или иначе и сред тези хора предателството срещу Първия беше налице", разказа историкът.

90-годишният професор още смята, че Живков умишлено не е "отгледал" свой заместник, дори се самокритикувал, но винаги намирал недостатъци на хората, които е цанил да му седнат на стола. "По едно време искаше Алексанър Лилов. Той обаче тогава беше в Лондон и докато се върне и направи екип, всичко се разсъхна", спомня си Недев.

Поради факта, че Живков силно е вярвал на обкръжението си, не е и очаквал, че превратът ще тръгне от най-близките му хора. "Тато смяташе по информация на КГБ, че единственият пробив в редиците му като предател е един български евреин - Нико Яхиел, който за дейността си получаваше възнаграждение от Израел. По-късно дори написа най-разобличителната книга за щаба на Живков. Иначе беше доволен от хората около себе си", категоричен е Недев.

Началото на преврата срещу бившия Първи тръгва от една среща между Петър Младенов и кума му - Андрей Луканов. Те решават, че е дошло времето да се разделят с Живков и измислят най-голямата тайна операция на ХХ век за страната ни. "На пръв поглед Михаил Горбачов няма пръст в отстраняването на Живков, но всъщност истината е, че играе задкулисно. Той нарежда на Виктор Шарапов, посланика на СССР у нас, да не се бърка във вътрешнопартийните отношения, след като преди това е информиран от заговорниците какво предстои да се случи.

“ Историкът е категоричен, че тайна срещу между Младенов и Джуров с Горбачов има и дори разказва за нея. "Тя се състоя на 5 юли 1989 г. в Букурещ. Там е имало последно съвещание на т.нар. Варшавски договор, но Младенов, който оглавява вътрешните сили, използва срещата, за да се срещнат с Горбачов. Петър прилага най-класическия метод на контакти - вместо да се скрият в някоя стая, където Чаушеску, румънският ръководител, да ги подслушва, използват паузата на съвещанието и под формата уж да вземат автограф от книга на Горбачов се доближават до него и казват: "Започнахме акция за свалянето на Живков." Съветският ръководител, видимо доволен, отговаря: "Вие си знаете.“ Той един вид стоварва отговорността върху Младенов и Джуров, но заповядва на дипломатическите и разузнавателните си служби да се дистанцират от Живков. Цялата акция е ръководена от мозъка Луканов, който по това време е в София", казва Недев.

90-годишният професор е категоричен, че всички около Тато са имали достатъчно власт, за да се чувстват добре, дори за него е непонятно как Огнян Дойнов въпреки положението си е взимал подкуп. "КГБ предава на Живков, че Огнян Дойнов е взел подкуп под формата на комисиона за сключена сделка от Иран. Тогава Тато му казва: "Приятели сме, но ти трябва да напуснеш. Руснаците ти нямат доверие. За да си спасим честта, ще те изпратим някъде посланик." Иначе членовете на Политбюро се обогатяваха по законен път с много. Те получаваха годишни субсидии от 30 000 - 40 000 лева, които са големи пари за тогава. Освен тях се хранеха и безплатно, не бяха недоволни", категоричен е Недев.

Колкото до вечната тема дали по-късно се разпределят червени пари в куфарчета, летописецът е категоричен: "Не съм говорил с Тато на тази тема, но се позовавам в книгата на факти, които Йордан Йотов, вторият човек след Живков, изнесе, че е имало "червени" куфарчета. Това е била изключително скрита и тайна операция. За нея официални документи не са били оставени", обяснява още Недев..blitz.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка