Аеродрум и фабрика за самолети са изградени в Казанлък в края на 20-те години на XX век

Pan.bg 16 юни 2016 | 18:41 views (1784) commentaries(1)
img
kazanlak.com

Статия от месец август 1925 година във вестник „Казанлъшка Искра“ съобщава, че в Казанлък е пристигнал директорът на въздухоплаването подполк. Попкръстев. Той е в града на розите заедно със своя аероплан и търси подходящо място за изграждането на аеродрум, аеропланна фабрика и въздухоплавателно училище. Попкръстев е направил няколко прелитания за проучване на въздушните течения и се е спрял на най-подходящото място за изграждането на летище, съобщава преди 89 години казанлъшкия околийски вестник.

Още през ноември същата година започва и процедурата за отчуждаването на над 1000 декара, които са нужни за изграждането на летище, училище и фабрика за самолети, виждаме отново във вестник „Казанлъшка Искра“.

Година по късно се съобщава, че започва и строителството, което е поверено на Миньо Бълов от село Дунавци. Той е построил части от читалище „Искра“ и техническото училище „Иван Хаджиенов“, отбелязват от казанлъшкия вестник, през 1926 година.

На 9 април 1927 година е подписан и договор с чешката фирма „Аеро – Прага“, която започва производство на самолети в Казанлък. Според договора с Държавата фабриката трябва да произвежда минимум 100 самолета на година. Клауза в договора е работниците във фабриката да бъдат българи, четем отново във вестник „Казанлъшка Искра“.

През 1930 година „Капрони ди Милано“ откупува от "Aеро-Прага" самолетостроителната фабрика и сключва с Държавата 10 годишен договор за експлоатация. В резултат на сделката фабриката получава наименованието „Самолетна фабрика Капрони Български“.

През 1945 година е ликвидирано производството на самолети в Казанлък. От 1945 до 1960 г. под различни наименования (Завод 35, Завод 13) се усвояват и произвеждат трактор за окопни култури, галови вериги за земеделски машини и мотоциклети, съоръжения за миннодобивната промишленост и транспортьори за въглища, различи изделия използващи пневматика - пневматичен чук, пневматичен двигател и др.

Фабриката за самолети е била изградена на територията на сегашната фабрика „Капрони“, а в близост е летището, което се намира в терена на военното поделение в Казанлък /т.нар. Първи район/, което и до сега мнозина наричат – Летището.

Старите броеве на вестник "Казанлъшка Искра" можете да намерите в kazanlak.com: Архив на вестник Искра

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  стария воин 16 юни 2016, 22:21
   
  0
   
  0

  ВЯРНО е,зад аероплана се вижда корпуса на три етажната сграда заедно със кулата---а на преден план отляво на снимката хангарите,жалко че не се вижда т.н. малък щаб-кулата за управление ......който си познае районите в 1 р-н,да е жив и здрав....

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка