ЯСЕН МЕСЕЦ ВЕЧ ИЗГРЯВА: 113 ГОДИНИ ОТ ГЕРОИЧНАТА СМЪРТ НА ПАНО АНГЕЛОВ И НИКОЛА РАВАШОЛА

Pan.bg 04 апр 2016 | 07:53 views (3162) commentaries(0)
img На 2 април (20 март) се навършиха 113 години от героичната смърт на странджанските воеводи Пано Ангелов и Никола Равашола.

Никола Равашола

Никола Атанасов, известен като Равашола[1], е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Атанасов е роден в 1863 година в Батак или в Перущица, тогава в Османската империя. Живее в Анхиало и Бургас. Работи като надзирател на Поморийските солници, пощенски служител и хамалин на Бургаското пристанище. Влиза във ВМОРО и в края на 1902 година заминава за Странджа с четата на Михаил Герджиков. Взима прякора на френския анархист Равашол. Става приближен на войводата Пано Ангелов и влиза в неговата чета.

На 20 март четата на Пано Ангелов и четниците му Никола Равашола, Георги Мутафов, Атанас Вълканов и Петко Пухов се намира в Сърмашик, където четата е предадена и в започналото сражение загиват Пано Ангелов и Никола Равашола. Смъртта им е възпята от Яни Попов в странджанската марсилеза „Ясен месец“.

image

ВИДЕО:Пано Ангелов
Роден
2 февруари 1879 г.
Башклисе, Османска империя
Починал
20 март 1903 г. (24 г.)
Сърмашик, Османска империя
Пано Ангелов Апостолов, известен и като Карабаджаков, с псевдоним Пиер, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Пано Ангелов е роден на 2 февруари 1879 година в село Башклисе, тогава в Османската империя. Пано Ангелов Апостолов произхожда от рода Карите, изселници от Чирпанско и основатели на Башкьой (Башклисе). Прадядо му Ангел е прочут пехливанин, а неговият син Апостол е четник в четата на Ангел войвода и загива край Софлу.
След Освобождението на България Пано Ангелов и семейството му се преместват в хасковското село Брод. След завършване на основното си образование в Брод учи и завършва Казанлъшкото педагогическо училище.

През 1902 година Пано Ангелов спира да преподава и в Бургас се свързва с Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Георги Кондолов, Левтер Мечев, Никола Равашола, Киро Узунов и други дейци на ВМОРО. През 1902 година е изпратен в Малкотърновския революционен район с чета, която посещава селата Кладара, Граматиково и Камилите.

В началото на 1903 година е избран за участъков войвода на Сърмашик, Гьоктепе, Стоилово, Калово, Заберново, Моряне, Чеглаик и Конак. Обикаля селата на Странджа, сформира смъртни дружини, прави съзаклятие, събира средства, набавя оръжие. Проявява забележителни организационни качества, смелост, хладнокръвие, честност, в резултат на което четата спечелва доверието на населението и във всички села на поверения му участък се изграждат смъртни дружини, мрежа от куриери и се набавят оръжие и боеприпаси. Набират се допълнително и въстаници от селата.

На 20 март четата на Пано Ангелов и четниците му Никола Равашола, Георги Мутафов, Атанас Вълканов и Петко Пухов се намира в Сърмашик, където четата е предадена и в започналото сражение загиват войводата и Никола Равашола. Смъртта им е възпята от Яни Попов в странджанската марсилеза “Ясен месец”.

През 1997 година по повод 100 годишнината на тракийската организация и 94 години от подвига на героите от сърмашишката афера, в местността Диманова поляна (Бръшлянско землище), там където е смъртоносно прострелян войводата Пано Ангелов, е издигната паметна плоча
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка