ИТАЛИЯ ВДИГА ПАМЕТНИК НА ХАН АЛЦЕК!

Pan.bg 14 мар 2016 | 01:18 views (4594) commentaries(1)
img
Скулптурата на хан Алцек – братът на хан Аспарух, ще се извисява в италиански град Челе ди Булгария. Родолюбиви млади българи събират средства, за да довършат статуята, която ще напомня за общитите корени на българския и италианския народ.

Идеята за създаване на паметник на хан Алцек идва след като екипът на Трежър – организация, която се занимава с исторически възстановки се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за едно от своите изследователски пътувания в град Челе ди Булгария в Италия.

Ивелин Михайлов: “Носил си българска пръст в едно кофчеже и им го подарил. Те се разплакали от умиление и тогава разказали, че те са наследни на хан Алцек – това е един от братята на хан Аспарух, и цял живот са се чувствали българи. В цялата провинция се знае – тя планината се казва България.”

Организаторите на инициативата се впечатляват и решават да направят статуя на българския хан. Те се свързват с историка Александър Въчков, който става консултант на проекта.

Ивелин Михайлов: “Какво е било ханското облекло, каква е била прическата, оръжията – по какъв начин са го носили и той ни направи пълна възстановка на всеки един детайл от неговото облекло.”

Дишко Дишков – скулптор: “Работим съвместно – той ми праща материали от епохата, за да знаем как трябва да изглежда всеки един детайл, за да бъдем достоверни.”

За довършване, транспорт и монтаж на скулптурата са нужни още 38 000 лв., но екипът не се съмнява, че ще има родолюбиви българи, които ще се включат в инициативата.

Ивелин Михайлов – организатор: “Такива инициативи като тази – те събуждат нашия дух и нашата гордост. Карат хората, децата, млади и възрастни да се гордеят, да се борят, да имат обща идея.”

В знак на признателност кметът на град Челе ди Булгария – Джино Марота ще преименува площад на името на Алцек.
bnews
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  fox81 14 мар 2016, 20:48
   
  2
   
  0

  Тук паметник на Тервел не можем да направим!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка