Агенция „Фокус” откри оригинал на некролога на Тома Давидов

Pan.bg 09 мар 2016 | 19:53 views (3261) commentaries(0)
img
София. Агенция „Фокус” откри оригинал на некролога на Тома Давидов
Поручик Тома Давидов е роден на 20 април 1868 г, в град Ловеч. Завършва Военното училище в София на 18 май 1889 г. Служи в 16-ти пехотен Ловчански полк и 9-ти резервен полк. Участва активно в дейността на Върховния Македоно-Одрински комитет (ВМОК). През август 1895 г. участва в Четническата акция (предимно от офицери и подофицери от армията) като войвода на чета в III-та Серска дружина. Четите превземат Доспат и Мелник и настъпват в Струмишко и Неврокопско.
На IV конгрес на ВМОК, през 1899 г. е избран за член на ръководното тяло. Останалите членове на ръководството са капитаните Борис Сарафов, Антон Бозуков, Слави Ковачев и Христо Саракинов.
На VII-ия конгрес на Македонските братства през 1900 година Тома Давидов в България е избран за подпредседател на Вътрешния македоно-одрински комитет (ВМОК). На 23 срещу 24 март 1901 г. Давидов заедно с другите членове на ВМОК е арестуван по обвинение в участие в убийството на Стефан Михайляну в Букурещ. Оправдани са поради липса на доказателства. Избран е за депутат на Македоно-одрински конгрес провел се от 29 юли до 5 август 1901 г. като представител на Софийското дружество заедно с Михаил Ковачев.
През 1902 г. Гоце Делчев назначава поручик Тома Давидов за войвода на Ревизионната чета на II-ри Битолски революционен окръг.
През пролетта на 1903 г. в Преспанско, Ресенско и Охридско започва подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. През март 1903 г. Давидов получава съобщение, че Горнодебърската чета на войводата Деян Димитров е обсадена в село Ърбино, Охридско и заедно с въоръжени селяни от околните села отива на помощ. Пристигайки в близост до село Ърбино заедно с 80 души, вижда, че сражението вече е свършило, войводата Деян е разкъсал обръча и се е изтеглил. Под село Оздолени, Охридско четата се натъква на башибозук и при завързалото се сражение поручик Тома Давидов е смъртоносно ранен и е пренесен на пушките на своите четници. Умира на 13 март 1903 г. край село Издеглаве, Дебърца.

След 1944 г. върху гроба на войводата капитан Тома Давидов, сърбоманите прокарват път.

„Фокус” представя на своите читатели песен посветена на капитан Тома Давидов, която въпреки преследванията и забраните продължава да се пее по охридските села:

Македонио, ой робино!

(Посветена на Апостола Тома Давидовъ)

Македонио, ой робино,
Ти голгота на момците,
Грабишъ жертви все избрани,
Плачъ, ридание отъ вси страни,
Онедей жали
Ти майко мила
Стига, стига
Недей плака!
Днесъ Давидовъ се прощава
Съсъ другари и балкани,
Той оставя своите братя,
По усоите неприбрани.
Стaни Давидовъ отъ гроба черенъ
Стани, стани юнако!
Стани, ой стани Давидовъ
Двенки думи да те питамъ,
Де остана твойта мъдростъ,
Твоятъ умъ и твойта твърдостъ
Стани Давидовъ…
Ахъ, не ставашъ, че си умренъ,
Че куршумъ те е пронизалъ.
Твоятъ животъ вечъ угасна,
Но твойто име порасна, Стани Давидовъ…
Храбри момци и девойки
Жални песни вечъ ти пееятъ,
Венци плетятъ на жалости
И ти казватъ Богъ да прости
Сбогомъ Давидовъ за сетенъ пътъ
Ура, ура, юнако!


Любомира НИКОЛОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка