Warning: getimagesize(http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/80/201603/20160301.araqrvbkcl.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

И все пак къде е гробът на Апостола?

Pan.bg 01 мар 2016 | 20:18 views (1671) commentaries(1)
img Поводът за срещата ми с полковник Богдан Кръстев не бе нито 75-годишният му юбилей, нито новата му книга „Когато разболяхме бога“, а силно впечатлилото ме негово интервю във вестник „Днес” „Българският съд спира ДНК експертизата за Левски“.

Знаех за интереса на полк. Кръстев към споровете за гроба на Апостола, но научих и много нови и интересни неща, които искам да споделя с читателите на моя любим вестник.

Известно е, че академик Николай Хайтов посвети много години на тази тема и води неистови битки с много фалшиви лъжепатриоти, които искаха младото поколение да не знае истината за една от най-светлите български личности. Николай Хайтов по един безспорен начин доказва, че Левски е погребан в абсидата на черквата „Света Петка Самарджийска“.

Приживе Хайтов поискал от Съюза на българските писатели да му препоръчат за консултант криминалист, който да му помага за разнищване на сложния казус с гроба на Левски. Най-подходящ се оказал Богдан Кръстев, който е завършил чуждестранна академия с отличен и има литературни интереси, като самият той е писател. Между двамата се създават близки приятелски отношения, които продължават години. Докато Хайтов работи над книгата „Аферата с гроба на Левски“, полковникът често отива в село Яврово и престоява там дълго. Именитият писател сам предлага Богдан да стане съавтор на тази книга, като по-късно му преотстъпва авторските права върху нея.

Какво се знае към днешния ден?

През 1956 г. под егидата на БАН са извършени разкопки в църквата „Света Петка Самарджийска“ до ЦУМ и се установява, че черепът и костите на скелет №95 (този на Левски) до подколенниците са получени от служител на Националния църковно археологически музей и след това се предполага, че са заровени в черквата „Света Петка Стара“ в двора на Светия синод на улица „Калоян“.

В абсидата на църквата „Света Петка Самарджийска“ остават и до днес зазидани само подколенниците (т.е. костите от колената до пръстите на краката).

Мистериозно е, че и до днес няма официално съобщение на БПЦ дали това е истината, или не. Българското общество не знае нищо за едно друго кощунство: на 21.07.2004 г. в „Света Петка Самарджийска“ е насечена и изгорена иконата на Васил Левски, както и книгата на Николай Хайтов за Апостола. Знае се кой е извършил това светотатство, но прокуратурата прекратява преписката, тъй като иконата била собственост на БПЦ и деянието е извършено от неин служител. Няколко отци от Алтернативния синод днес не желаят да разказват истината, без да им бъде гарантирана пълна анонимност.

За да стане по-ясно за някои събития, ще обясним последователно за тях:

Когато на 19.04.1864 г. Левски решава да се откаже от духовното си звание, той се обръща към майка си с думите: „Мамо, мене ме призовава народният глас, за да се притека на помощ на заробеното ни отечество, затуй аз не мога вече да изпълнявам духовната си длъжност и сега се отказвам от нея. Вземи косата ми, па я скрий в сандъка си, защото аз се отделям от тебе и кога чуеш, че съм загинал, да я извадиш, за да се опее и погребе вместо мене, защото може би ще остана неопян и непогребан. Ако ме обесят, поне ще ми остане гробът в България и всякой ще го знае, а ако ме пратят на заточение, ще ми изгният костите надалеко“.

Какво е станало след обесването на Левски на 19.02.1873 г., е известно. Сваленото от бесилото тяло е погребано в Позорните гробища на София, там, където се погребват убийците и изнасилвачите. Но верните комитетски хора не се примиряват и не бездействат срещу поробителите турци. Трупът на Левски е изровен и тайно е занесен в чувал в църквата „Света Петка Самарджийска“ до ЦУМ. Защо именно там? Еснафът на самарджиите е бил между най-богатите през 30-те и 40-те години и поддържал най-голямото килийно училище в София, с една дума, е бил крепост на българщината през бурния XIX век.

Самото погребение на Васил Левски е описано от народния лечител Петър Димков във вестник „Литературен фронт“ от 18.02.1982 г. Той с големи подробности разказва онова, което знае от баща си, който е бил свещеник в църквата.

При разкопките през 1956 г. черепът и костите на скелет №95 до подколенниците са взети от Димитър Ризов – служител на Националния църковно археологически музей (НЦАМ). Тогавашната директорка на Археологическия музей в София Магдалина Станчева обаче го изпъжда от разкопките с внушението: „Носи ги където щеш, прави с тях каквото искаш, нас не ни интересува“. Нейните думи за тия свети кости не бих искал да коментирам! Именно заради това битува и хипотезата, че костите на Левски са заровени в черквата „Света Петка Стара“ в двора на Светия синод (Софийска митрополия) на улица „Калоян“. Но дали е истина това, кой да ти каже? Българската православна църква мълчи...

Фактически българската нация и до днес не знае къде е гробът на Левски. Причините са много и различни – обективни и субективни. Учудващо е, че много други народи, преодолявайки не по-малки трудности, успяха да решат подобни казуси за своите национални герои. Унгарците намериха гроба на своя национален герой Шандор Петьофи чрез ДНК експертиза. Открит беше гробът на Александър Македонски. Ами гробът на Кортес Конквистадора? Цели 400 години костите му били укривани от негови последователи!

Трудно е да предам многочасовия разговор с криминалиста Богдан Кръстев, но ще маркирам най-важното:

Разказва полковникът:

Знаеше се, че във Военноисторическия музей се намират косите на Апостола, предадени там от семейството му. Изразени бяха съмнения, че не са негови. Затова заедно с директора Петко Йотов и Николай Хайтов започнахме да търсим доказателства за това, т.е. да направим ДНК експертиза. В това отношение помощ ни оказа унгарското културно аташе Золтан Киряй и японското културно аташе, които искаха да направят паралелни ДНК експертизи. Ние издирихме две жени близначки от рода на Яна – сестрата на Левски, които дойдоха от чужбина и се потвърди, че наистина това е косата на Левски. Враговете на България обаче не искаха това да се случва. Те следяха всяка наша крачка и ни пречеха всячески: по мен стреляха с ловджийска пушка. По телефона постоянно заплашваха и мен, и Петко Йотов. В резултат на тия заплахи той получи два инфаркта и умря. Срещу доказаната хипотеза на Николай Хайтов се обявиха повече от 1000 български учени. Тъжно е да ви разказвам тези неща – споделя полковник Кръстев, – но това е истината.

- Има ли нещо ново и интересно за ДНК експертизата?
- Пристигнаха и трите експертизи по снимките и черепа на скелет №95 и снимката от легията на Раковски, където е бил Левски. И трите независими една от друга експертизи доказват 100 на сто, че разкритията на Николай Хайтов са достоверни.

- А защо българският съд отказва да даде съгласие да се направи ДНК експертиза, като се вземе материал от подколенниците, които са зазидани в „Света Петка Самарджийска“?
- Съдът се позовава на едни тъпи и архаични постановки. Такова искане можело да се предяви само от преки наследници – брат, сестра. А че Левски е историческа личност, за съда нищо не значи. Ако това се отнасяше за някого от нискочелите и дебеловрати бандити и някой подплати съда с дебели пачки, всичко би се оправило.

- Много чужденци и наши учени по време на соца и сега са настроени негативно към България, искат да дегероизират Левски. Само злобата и завистта ли ги движат?
- Това не са българи, те са антибългари. Целта на тия злобари е да ни няма нас българите, една от най-стабилните нации в Европа, несменила името си цели 13 века, с велика и славна история. Има и нещо друго много важно. Знаете, че в близост до църквата беше паметникът на Ленин. Искаха там да направят Пантеон на болшевизма, донесъл злини на човечеството. Вместо ние, българите, да запалим по свещичка на гроба на нашия национален герой Левски, планираха да славим болшевизма, който нищо добро не ни е донесъл.

- Изпълнихте ли желанието и заръката на вашия учител акад. Николай Хайтов?
- Да, изпълних я! Със собствени средства издадох книгата „Приключи аферата с гроба на Левски“. Тя е в тираж 3000 броя и ще бъде подарена безплатно на всички читалища, училища, театри и други културни институции в България. Нека тази народна книга да бъде прочетена от всеки българин и събуди неговите родолюбиви и патриотични чувства. Това искаше покойният Николай Хайтов. Книгата вече пътува към читателите.

- И все пак, въпреки вашите многогодишни усилия и борби, още не знаем окончателно къде е гробът на Левски. Какво още трябва да се направи?
- Трябва да се вземе материал от подколенниците, т.е. костите, и да се направи последната ДНК експертиза. Това ще потвърди за сетен път изводите от нашите дългогодишни изследвания. Държавата трябва да влезе в ролята и да прояви необходимата загриженост. И да постави под своя егида по-нататъшното разследване, включително да инициира незабавно поправки в закона, така щото съдът да уважи нашия иск за извършване на ДНК експертиза на оцелелите подколенници на Васил Левски в абсидната основа на „Света Петка Самарджийска“.

Ако не стори това, то не само ние, а цял един народ ще е в правото си да каже: Това е държава добра и грижовна само към прикритите и явни дегероизатори на България. И е държава, недостойна за светлата памет на Апостола, на националната и на светлата свобода!!!


Александър КОЖУХАРОВ bliz
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Н Лишев 01 мар 2016, 21:22
   
  1
   
  0

  Истината за гроба на Левски не се разкрива, не защото някой не иска, а защото е неприятна и е аналогична с истината за гроба на Ботев. Истината не е неприятна за тези велики мъже, а е неприятна за нас, техните уж последователи, защото и двамата са загинали изоставени и сами, и в това е тяхното величие. Затова не е добре да го зацапваме, като незаслужено се опитваме да се редим до тях .

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка