Ролята на Цар Борис ІІІ и Светия Синод на българската православна църква в спасяването на евреите

Pan.bg 20 фев 2016 | 21:54 views (2675) commentaries(0)
img
/КРОСС/За ролята на Цар Борис ІІІ в спасяването на българските евреи се говори малко. Годините на комунистическо управление и пропагандата от този период са оставили свой отпечатък върху спомена за този толкова обичан от народа си български държавен глава.

Отношението на Светия Синод на православната ни църква към еврейската общност у нас показва, че най-старата българска институция, дори да е критикувана, във важни исторически моменти е на своето място и играе главната положителна роля в историческата пиеса.

Върху това ще разсъждават участниците във втория литературен конкурс „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война". Конкурсът е за написване на есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар "Извън хватката на Хитлер". Организатори са Община Габрово и фондация „Израел-България".

Ето как са формулирани темите, по които ще се пише в този конкурс:

„Отношения на Светия Синод в България с българското еврейско общество в сравнение със съседните страни - Гърция, Румъния, Югославия".

„Ролята на Цар Борис ІІІ за спасяването на българските евреи. Защо според вас се говори толкова малко за неговото участие"?

„Сравнение на политиката на Дания и България по време на Втората световна война във връзка със спасяването на евреите (необходимо е да се използват и странични материали)".

„Кой носи отговорност за трагичната съдба на евреите в Тракия и Македония"? (в есето трябва да бъде споменато гражданството на евреите в Тракия и Македония; да се обърне внимание, че през този период тези територии не са били придобити от България; да се посочат личностите, които са взимали решения за тези области).

„Какъв е урокът за бъдещите поколения"?

Личен въпрос от автора на книгата: Кой по ваше мнение има най-голям принос за спасяването на българските евреи? Всеки участник в конкурса трябва да включи в есето си отговор на този въпрос.

По регламент, жанрът на творбата трябва да бъде есе, написано в размер до 700 думи. Конкурсът е насочен към ученици от 10 и 11 клас и ще се проведе в два кръга: училищен - до 2 март 2016 г. и общински - в периода от 7 до 9 март 2016 г.

В общинския кръг ще се включат само участниците, чиито творби са класирани на първо, второ и трето място в учебните заведения от училищния кръг.

Третата фаза от конкурса включва обявяване на резултатите и тържествено връчване на наградите на участниците, класирани на първо, второ и трето място от общинския кръг, което ще се проведе на 14 март 2016 г.

Наградата за спечелилия първо място ще бъде пътуване до Израел. Участниците, чиито творби са класирани на второ и трето място, ще получат специални награди.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка