Предстоящо официално откриване 6-метров паметник на цар Самуил

Pan.bg 04 юни 2015 | 11:10 views (3132) commentaries(1)
img Валентин Цветанов
С държавни почести ще бъде открит официално 6-метров паметник на цар Самуил
Както предаде агенция БГНЕС, изграденият културен монумент Самуил – Цар на България (997-1014) ще бъде поставен пред базиликата "Св. София" в центъра на столицата.
Това е първият по рода си паметник на български владетел в българската столица. Официалното му откриване, с участието на всички държавни мъже и жени, ще бъде на 8 юни с подходяща церемония, подобаваща на мащаба на личността - всички държавни почети, които този владетел заслужава.
Самата фигура на цар Самуил е висока близо 4 метра, а като се постави целият паметник ще бъде около 6 метра. Силно впечатляващ е погледът на царя. Очите му са направени от полускъпоценни камъни, и така погледът на владетеля ще бъде особено ефектен вечер. Царят е изправен - в едната си ръка държи меч, а в другата патриаршески кръст.
Проектът на скулптура и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова е избран от 7-членно жури измежду 21 проектни предложения. Конкурсът се проведе през 2014 година. Спонсор е д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет".

Този паметник ни е особено необходим сега, когато пристиснати от кризисни моменти на развитието ни, ние често забравяме базисни ценности, споделя д-р Врабевски и допълва, че възнамеряват да обявят конкурс и за проектни предложения за следващ скулптурен монумент в столицата – на цар Борис I – Кръстител, в памет на 1150-годишнината от обявяване на християнството за официална религия в България и началото на Златния век на българската култура.
Следващ етап от реализацията на техния план е монумент на хан Тервел – спасителя на Европа.
image
Бел. ред. - Снимката е от вестник "Дневник".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  нека да е началото! 04 юни 2015, 13:33
   
  0
   
  0


  Трябва да вдигнем паметници и на Иван Асен 2, на Симеон, на Крум и т.н...
  Може дори да се направи стенопис, подобен на този в Германия/ г. Дрезден-старият град: "Стената на владетелите"! И там да се покажат всичките наши владетели, изрисувани на стената!
  Трябва да си възвърнем истинската история! Българинът трябва да разбере, че има с какво да се гордее!
  Сегашното състояние на бездействие, упадък и васално подчинение на "глобализаторите" е временно явление!

  Пак ще се възвърнем! До сега сме оцелявали и при много по-тежки условия! Пак ще оцелем!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка