Черен ден – губим Беломорска Тракия заради продажни политици

Pan.bg 03 юни 2015 | 08:52 views (7921) commentaries(8)
img faktor.bg

Втори юни е черен ден в родната история – губим Блеморска Тракия, заради некадърни политици и вечно интриганстващите зад гърба на България Русия и Европа.

През 1920 г., на 2 юни губернаторът на Беломорска Тракия - французинът ген. Шарпи напуска областта и тази изконна българска територия губи автономния си режим на "Междусъюзническа Тракия" и е напълно анексирана от Гърция. Така реално приключва мандатът на Антантата (1919-1920) и се поставя началото на Първо гръцко управление (1920-1941) и породената съпротива срещу него.

На проведената през втората половина на април 1920 г. в Сан Ремо конференция на премиерите на Главните съюзни сили от Антантата (без САЩ, които отказват да участват) „Междусъюзническа Тракия“ е дадена на Гърция, с аргумента да има териториална връзка с Източна Тракия, която също предстои да и? бъде преотстъпена по Севърския мирен договор с Турция от 10 август 1920 г. Според задълженията, поети от Гърция в сключения от нея с Главните съюзни сили договор, съпровождащ Севърския мир, тя приема да осигури на България свободен транзит през територията и пристанищата на Тракия, а Царството получава и свободна зона намираща се в пристанището на Дедеагач, под неговия суверенитет. На предаването на „Междусъюзническа Тракия“ на Гърция тя се опитва да се противопостави с Временно турско-българско правителство, което повторно, след първия опит през 1913 г., поставя искането за автономия на областта. Така се стига до исторически парадокс - местните българи и турци се сдружават и на 15 май 1920 г. връчват петиция на ген. Шарпи за запазване на автономното управление. Великите сили игнорират исканията на местното население. През май 1920 г. гърците окупират цяла Западна (Беломорска) и Източна (Одринска) Тракия с Одрин, ликвидирайки българските училища и черкви. Българите са интернирани на кораби, мобилизирани, прогонвани и малтретирани.

На 25 май 1920 г. българи и турци съставят Правителство на националната защита. Няколко месеца въоръжени отряди от българи и турци нападат гърците и се опитват да спасят Тракия. В последвалата гръцко-турска война (1919-1922) Гърция е победена и губи Източна Тракия (на изток от р. Марица, включително бившия български източен бряг). Върху българското население в Западна Тракия отражение оказват договорите Калфов - Политис и Моллов - Кафандарис от средата на 20-те години. Така се стига до създаването на първата чета на въоръжената съпротивата, сформира през 1919 г. от войводите Георги Поппетков Калоянов от с. Доган-Хисар (Дедеагачко), Димитър Маджаров и Петър Чапкънов. Организираното освободително движение в областта е дело на Вътрешната тракийска революционна организация - (ВТРО). Организаторите на Вътрешната революционна организация (ВТРО) имат за цел, подобно на ВМРО и ВДРО, пълна политическа независимост на цялата Беломорска и Оринска Тракия, която тогава е под гръцка окупация. Но малобройното останало след геноцида българско население и връщането на турските войски в района водят до това, че през ноември 1922 г. провокирана от гръцкия разгром, е създадена Българо-турска вътрешна революционна организация (БТВРО) в Беломорието с главен войвода Таню Николов. Въоръжени отреди, образувани най-често в България, нападат гръцки казарми, гарнизони, обекти по жп линии и др. Правителството на Стамболийски изиграва предателска роля към българите от Бломорието и оказва подкрепа с оръжие и боеприпаси с надежда да окаже натиск върху Лозанската конференция. След 9 юни 1923 г. Цанковият кабинет, нуждаещ се от международна подкрепа разформирова българо-турската ВТРО. ВТРО е възстановена като чисто българска на 17 септември 1923 г. в Хасково от Димитър Маджаров, и продължава да действа до Спогодбата Моллов-Кафандарис от 1927 г., като продължава да праща чети и да подпомага хилядите бежанци от Беломорска и Ординска Тракия.

Гръцките репресии и етническо прочистване срещу българите в Тракия и Македония продължават до освобождаването на тези области през 1941 г. и присъединяването им към България. На мястото на изгонените насилствено българи, гръцките власти заселват вои сънародници от Мала Азия. В етническото прочистване на Беломорска Тракия активно се включва и Гръцката православна църква, която реално покровителства безчинствата спрямо българите християни.

Този мрачен период от историята ни продължава да бъде напълно подценяван и затъмнен. Голяма за това е вината на комунистическата власт, след 1944 г., която под диктат на СССР напълно се отказва от претенции към Беломорието и защита на останалите там етнически българи, които са асимилирани.

Наследникът на легендарната ВТРО след 1927 г. е Тракийската организация в България, която след идването на комунистите на власт беше разоръжена, видните й активисти изгниха по лагери и затвори, превърнаха я в културен клуб „Тракия“, но реално изпълняваше ролята на присъдружна организация на БКП.

В годините на демокрация обезличаването на Тракийската организация продължи с още по-силни темпове и вместо да бъде възродена като ВМРО, тя бе смачкана под председателството на комунистите-социалисти Константин Карамитрев и Карсимир Премянов, който сега с червени активисти е окупирал и напълно обезличил съюза.

Хилядите потомци на беломорските тракийци очакват за тези мрачни и неизвестни събития да бъде направен нов исторически прочит, а в рамките на Европейския съюз той е напълно възможен.

image
Българо-турския революционен комитет - в средата войводата Тане Николов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Трябва да сме силни! 03 юни 2015, 10:20
   
  7
   
  0


  Друг изход в този свят няма! Ако бяхме силни, сега без много шум си вземаме нашите земи и пак там българите ще заживеят отново в България!
  Какви гърци, какви "велики сили" и т.н..? Майната им на всички! Щом правото е на нашата страна, то действаме и си възвръщаме нашето!

  Представяте ли си съдбата на нашите българи, живяли по тези земи? Изведнъж някой си там от "великите" бил казал, че от утре ставаш грък? И гърците започват да те унищожават с геноцид, черките, училищата ти унищожават и т.н...?

  Не, в такъв насислствен и несправедлив свят трябва да имаме многократно превъзхождащо по възможности оръжие, за да можем да си отстояваме правото на нормално съществуване! А в момента сме едни подчинени, слаби и изплашени мижитурки!

 2. #2
  llyubo 03 юни 2015, 11:53
   
  8
   
  2

  България сякаш от освобождението от турско робство, е прокълната да се управлява от продажни политици който водят страната до нови и нови катастрофи. Причината за това е че страната се управлява от чужденци или от българи "учили" в чужбина, "първият ни цар" след освобождението ни е някакво пиянде от Еуропата, правят го цар на България, а той събира цялата измет която му се мазни и ги прави свой съветници, вкарва България в няколко национални катастрофи, но му е все едно защото това не е неговата родина и дефакто нищо не може да загуби. В момента страната се управлява от други продажни дебилчета завършили на Запад, други продажни дебилчета на който децата им "учат" и живеят на Запад(децата им са нещо като гарант че родителите ще правят каквото им кажат Западните "приятели", че току виж нещо им се случило на децата), други продажни дебилчета който дори не са БЪЛГАРИ и който мислят и работят за свойте турски интереси.
  По времето на Аспарух, Крум и Симеон, България е била силна страна защото се е управлявала единствено от БЪЛГАРИ, а не от византийци, авари и всякаква друга сган, едно време България е била силна защото в хората са се издигали в йерархията със свойте заслуги и успехи, а не както сега ги назначават по шуробаджинашка-краварско-западна-продажно-лобистка линия, едно време децата на благородниците който са били изпращани на "гости" в съседни страни са се наричали ЗАЛОЖНИЦИ и са били гарант че сключените договори ще се спазват. В момента "българските" политици са дали много заложници на Запада, а договорите си ги знаем и без да ни ги казват.
  В България трябва да се въведе закон, само българи да могат да заемат ръководни постове в страната, българи който са завършили в България и нямат достъп и интереси със "други" страни.

 3. #3
  Трябва и контрол! 03 юни 2015, 14:41
   
  4
   
  0


  -> #2 llyubo
  Трябва много важните решения да се вземат от мнозинство (народни референдуми)! Някакви си "народни предствители", "събрания" и "парламенти", вече доказаха в историята, че могат да бъдат "управляеми" от други! Напр. конгресът в САЩ през декември 1913-та година е трябвало да реши, дали да се преотстъпи суверенното право от държавата да се даде на частна банка, тя да определя паричната политика на страната (да печати парите)!
  И половината от конгресмените били вече отишли в Коледните празници, а другата под заплахата на банките "решила" да преотстъпи това право.... И една цяла национална катастрофа се разиграва вече над 100 години.... Банковата мафия управлява САЩ само в собствените си интереси... Вилнеят, правят войни, преврати и революции по света....

  За да не може това да става, трябва действително много важните решения да се вземат от народа! Евентуални рекетьори не могат да сплашат или подкупят целият народ! Такива важни решения са например разните съюзи като Нато, ЕС, евентуален съюз с Русия и т.н... Решението например да се приеме еврото за национална разплащателна валута, също е много важно нещо и т.н...

  Контрол е необходим винаги! "Важните" управляващи, даже и президента трябва да са подложени винаги на контрол от народа!
  Не може, някой си, поради това, че е "изпушил някаква силна трева" или са го сплашили, или са му дали парички в нечие посолство, да обяви някоя многократно по-силна и по-добре въоръжена страна от нас, за наш враг! (Пресният случай с Русия например...) . А след това да се чудят всичките, ако не дай си боже бъдем атакувани от такава страна, защо е станало!
  Такива "изцепки" трябва веднага да се "изглаждат" в международното пространство а провинилият се, да бъде отстранен от власт!

  Само така може да се гарантира, че няма да има задкулисни игри и прокарване на чужди интереси!
  Избран си от народа да го представяш, значи поемаш голяма отговорност! Ако не си дораснал за това, седи си по-добре в къщи и не се занимавай с държавни дела!

 4. #4
  Шоп 03 юни 2015, 16:14
   
  4
   
  3

  Трябва винаги да се говори и пише истината. Хвала за тази статия, но за Беломорието все пак нещо се знае. По друг начин стои въпросът с българските земи, раздадени като армаган на съседите от руските "освободители" - Нишка област, долината на река Българска Морава (подарени на сърбите), Северна Добруджа (подарена на румънците). За тези неща срамежливо мълчим (нали сме русофили). Даже сме благодарни, защото не са дали и Софийска област на сърбите, въпреки, че настоятелно са я искали!

 5. #5
  bbb 03 юни 2015, 17:22
   
  5
   
  1

  ""Правителството на Стамболийски изиграва предателска роля към българите от Бломорието.."

  Трудовакът Ненчев продължава предателската роля на земеделците....

 6. #6
  tic tac toe 03 юни 2015, 17:52
   
  4
   
  0

  България била принудена!Абе Пичове, България е от загубилите втората световна защото сме били с Хитлер!Гърците не са!Каква Беломорска Тракия да ни дадат!Трябва да се радваме че си запазваме територията включая Добруджа!Това е обективната истина!Имаме невероятно ниска историческа култура....

 7. #7
  до #6 tic tac toe 03 юни 2015, 17:58
   
  3
   
  2


  Тогава Хитлер ни е принудил, да сме му съюзници. И днес сме в някакво си Нато, което народът пак не поддържа единодушно...
  И ако това Нато (ще рече САЩ) водят някаква война с Русия например и загубят, може и руска територия да станем, пак от глупост на управляващите кръгове...

 8. #8
  ППетров 03 юни 2015, 19:28
   
  3
   
  0

  Ако не беше онова говедо Добри Терпешев да изведе войската от Беломорска Тракия след ВСВ, досега да имахме излаз на Бяло море

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка