Полковник Димитър Минчев: Крайно време е да се популяризира българската военна история и в чужбина, а не само в България

Pan.bg 25 юли 2010 | 12:06 views (4577) commentaries(0)
img |Агенция "Фокус"

Председателят на Българската национална комисия по военна история (БНКВИ) полковник о. р. доц. д-р Димитър Минчев, който е магистър по стратегия на националните ресурси от Университета на националната отбрана на САЩ, почетен професор на Руската академия за естествени науки, бивш директор на Института за военна история при Генералния щаб на Българската армия, пред Агенция “Фокус” .

Фокус: Д-р Минчев, защо комисията, която оглавявате, се нарича национална? Не е ли това твърде амбициозно?
Димитър Минчев: Наименованието не е амбициозно. Онова, което прави БНКВИ уникална за България организация, е членството й в Международната комисия по военна история (МКВИ), която е част от Международния комитет на историческите науки и функционира под егидата на ЮНЕСКО. БНКВИ е създадена през 1970 г. към Института за военна история с основната задача да популяризира пред световната общественост постиженията на българската военноисторическа наука и да се бори с фалшифицирането й. В годините на Студената война тя е единственият прозорец, чрез който се осъществяваха контакти с военни историци от Западна Европа и Америка.

Фокус: В резултат от реформите в Българската армия Институтът за военна история отдавна е закрит, а комисията продължи да функционира. Как успяхте да постигнете това?
Димитър Минчев: След реорганизациите в Българската армия комисията продължи през 2000 г. да функционира под метологическото ръководство на Центъра за военна история към Военна академия “Г. С. Раковски”. Да, затрудненията бяха немалки, финансирането за заплащането на годишния членски внос, както и за участие в ежегодните международни конгреси секна. Наложи се да изпробваме поговорката “сиромах човек – жив гявол”: включихме дейността на комисията в Консорциума на военните академии и институциите за сигурност и продължихме развитието си. Създадената през 1998 г. традиция да организираме международни конференции продължи. Стигнахме дотам, че дадохме домакинство на един от ежегодните форуми на Консорциума през 2002 г. Значимостта на това събитие за времето си беше голяма – около 50 чуждестранни участника. Тогавашният началник на Военната академия генерал Аню Ангелов беше почетен председател на комисията и председател на работната група.
Фокус: Каква е текущата дейност на комисията?
Димитър Минчев: Текущата дейност на комисията е изключително богата, но тя трябва да се обвърже с плодотворното сътрудничество между комисията и Център “Военна история и поуки от практиката”, ръководен от полковник доц. д-р Станчо Станчев. Още първите ни разговори с него в края на 2003 г. разбрах, че комисията тепърва започва да пише сериозната си биография. Той искаше от мен само едно - да продължим традицията. Заедно започнахме да организираме ежегодни международни военноисторически конференции. Засили се сътрудничеството в областта на военната история със сродни институции в чужбина. Вече четвърта година организираме втора международна конференция по поуките от практиката. Става дума за осмисляне на опита от участието на българските войски в мироопазващи мисии. Разбира се, като казвам комисията, имаме предвид, че нейният основен състав е от Център “Военна история и поуки от практиката”. С други думи казано комисията е в услуга на Центъра при осъществяване на международната дейност.
Фокус: Какви са вашите участия в международните конгреси? Къде и кога по света се провеждат подобни събития и какво е участието на България в тях?
Димитър Минчев: МКВИ организира ежегодно конгреси, обикновено в столица или в град с исторически забележителности на някоя от държавите – членки, които винаги са под егидата на министъра на отбраната на страната - домакин. Участието от българска страна, поради липсата на средства, обикновено е твърде слабо. Ако се сравним например със съседите си Гърция, Турция и Румъния, от тяхна страна по правило участват трима души, от наша страна по правило – само един. Друг е въпросът, че броят на докладите е също по един от всяка страна, а ние никога не сме участвали без доклад. Ето и малко статистика: през последните 20 години сме участвали и изнесли доклади на 13 конгреса, а само след 2000 г. имаме 9 участия. Ръстът е забележим.
Фокус: България предлагала ли е домакинство на международен конгрес по военна история? Всъщност къде на Балканите е имало такъв конгрес?
Димитър Минчев: Във всички балкански държави, членове на МКВИ, освен България, са провеждани такива конгреси. Правили сме няколко неуспешни опита за получаване на домакинство. Едва тази година резултатите от дългогодишните усилия за популяризиране на постиженията на българската военноисторическа наука в чужбина от страна на Център “Военна история и поуки от практиката” и на БНКВИ се увенчаха с успех. МКВИ предложи на нашата комисия организирането в България на поредния годишен световен конгрес през 2012 г. В края на август т. г. в Амстердам ще се проведе поредният – 35-и конгрес по военна история, на който, наред с доклада си на пленарното заседание, ще представя пред бюрото на МКВИ и пред Общото събрание брифинг – информация за готовността ни – на Център “Военна история и поуки от практиката” и на БНКВИ за организиране на въпросния конгрес през 2012 г.
Фокус: Не споменахте досега нищо за Националния военноисторически музей. Той също е в структурите на Министерството на отбраната и се занимава с популяризиране на българската военна история. Комисията има ли някакво сътрудничество с него?
Димитър Минчев: Да, музеят се занимава наистина с популяризиране на българската военна история, но за съжаление това се прави единствено на територията на България, а крайно време е като страна-членка на НАТО и ЕС да изнесем тази си популяризаторска дейност и навън. Освен това моите наблюдения са, че през последните години НВИМ се отдалечава от военната история. Научноизследователската и международната дейност там са символични, а в повечето от събитията, които колегите организират извън постоянната си експозиция се забелязва излишна показност. Колегите от Музея се отнасят резервирано към нашите предложения за съвместна дейност, за разлика от ползотворното ни сътрудничество с редица научни и културни институции извън Министерството на отбраната.
Фокус: В тази връзка предстои определянето на нов директор на Националния военноисторически музей. На какви критерии според Вас трябва да отговаря той ?
Димитър Минчев: Едва ли е речено аз да определям критериите, по-скоро бих могъл да пожелая на бъдещия началник да подходи към идеята за по-сериозно популяризиране на военната ни история извън границите на България. Военната ни история е богата, с богати възможности разполага и Военноисторическият музей, грехота е да не се използват. И като един от доайените на популяризаторската дейност на българската военна история в чужбина, мога да пожелая в бъдещата си дейност новото ръководство да се опира по-широко и по-смело на постиженията в това отношение на Българската национална комисия по военна история. Съвсем отговорно считам, че в Музея трябва да се извърши сериозна промяна. Там трябва да отиде човек, познаващ военната история, техника и въоръжение, който да има енергията и волята да извърши сериозни промени.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка