Два лъва чакат своето възкресение

Pan.bg 13 май 2010 | 20:05 views (3407) commentaries(0)
img http://www.bgarmy.eu/
Полковник от резерва Мишо Йорданов


Днес е на мода да се защитават всевъзможни проекти, за да се усвоят суми от някакви фондове, отпуснати ни от Европа. Може би така и трябва да бъде щом има такива възможности. На фона на днешната действителност изглежда много глупаво и малко невероятно онова, което шуменци правят през 1927 и 1928г г.

След Ньойския договор


в големия Шуменски гарнизон полковете се превръщат в отделения и дружини, а дивизията, покрила знамената си със слава, става полк. Покрусата от трагичните събития в края на войната оказва дълго време влияние върху живота в града. Във втората половина на 20-те години

българите започват да търсят духовна опора и да връщат самочувствието си чрез строителство на паметници, увековечаващи славните победи и паметта за българските войници,

загинали по фронтовете на Първата световна война. Не остават назад и шуменци. Чрез доброволни вноски роднини и близки, както и служащите в шуменските полкове, започват строителството на два паметника. Единият напомня за доблестните дела на чиновете от артилерийските полкове. Построен е паметник - чешма близо до портала на 5-ти артилерийски полк с изписани имената на загиналите, както и мястото на тяхната гибел.
Не по-малко славен е и 7-ми пехотен преславски полк, чиито казарми са в центъра на града. Командването на полка решава да изгради

портал -паметник с изписани имена на загиналите преславци.

Строежът е внушителен и за неговата декорация са нужни два лъва, които да бъдат поставени като верни стражи от двете страни на портала.
Тук започва

интересната история на тези лъвове,

останали като следа от вече изгубения паметник. Явили се много каменоделци, които желаели да получат работата по изработка на лъвовете. Комисията харесала проект на лежащи лъвове с лице един към друг. Негов автор бил руски белогвардейски емигрант пристигнал в Шумен след разгрома на армията на генерал Врангел. Името му било Василий Денисов. Тих и благ по характер по старите шуменци го помнят, че изкарвал прехраната си като майстор на паметници за гробищния парк на града. Явил се дядя Вася при командира и когато станало въпрос за заплащането на работата, той казал, че майсторът не казва цена преди клиентът да е харесал стоката. Обещал, че след две седмици ще докара първия лъв. Така и станало.

Точно след 14 дни натоварен на волска кола първият лъв бил вече пред готовия портал,

където други майстори слагали плочите с имената. Дежурният офицер извикал командира, който като видял творението на дядя Вася останал възхитен и предложил висока награда за труда му. Сега на свой ред дядя Вася изненадал командира. Той се отказал от заплащане за втория лъв и казал на командира, че подвизите и достойното поведение на българските войници на фронта заслужават неговите усилия. Наистина

руският капитан бил искрен и направил и втория лъв като не взел за него и стотинка.

След откриването на паметника, където Василий Денисович бил поканен като гост командирът на полка официално обявил, че капитанът от запаса на руската армия е зачислен на котлова храна в полка. От този ден до смъртта си през 1938г. дядя Вася всеки ден на обяд бил пред съградения портал и тръгвал оттам с котелки, в които носел от полагащата му се храна в къщи, за да се хранят двамата със съпругата му.
Днес малцина шуменци се сещат за дядя Вася, но неговите лъвове стоят като безсмъртни стражи пред входа на поделение 54060.

Тях капитанът от запаса, почетният гражданин на Шумен, ветеранът от преславския полк Борис Павлов обезсмърти и в стихогворението си „Двата лъва”.

Паметникът е открит през 1928г. На шест плочи от двете страни на портала са изписани имената на загиналите от полка войници и офицери в Сръбско- българската, Балканските и Първата световна война. Върху две по - ниски тела са поставени два каменни лъва. Порталът е бил важна част от пейзажа на град Шумен в първите 50 години на ХХ век. През 50-те години на миналия век полкът е преместен в казармите на артилерийския полк, а порталът е демонтиран. Плочите и лъвовете са прибрани, но поради наличието на паметник - чешма на загиналите артилеристи на новото място те не са монтирани. На портала са поставени само лъвовете. Поради лошо съхранение и преместване плочите са счупени и в последствие изчезват от поделението. Остават само двата лъва, които се съхраняват до ден днешен. В последните години Областният управителен съвет на СВВБ излезе с инициатива да се възстанови паметникът портал на 7-ми полк. С това ще бъде поправена макар и със закъснение една грешка извършена преди години и ще свалим от плещите си вината за изгубената памет на героите преславци.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка