На какво са символ полуразпадналите се сгради на бившето Военно училище в Шумен?

Pan.bg 29 апр 2011 | 14:10 views (9674) commentaries(2)
img otbrana.com

Едва ли, завършвайки ВНВАУ „Георги Димитров” през 1966 г. лейтенант Аню Ангелов е мислил, че на него ще се падне да мисли какво ще прави с родното училище. Днес като министър на отбраната ще трябва да отговаря на настояването на общинските съветници в Шумен, че мястото на бившето военно училище не е в центъра на града. Възроди се една стара идея от преди половин век на определени среди, които не пропускаха възможност да питат защо студентите от Педагогическия университет, тогава институт, са в края на града, а курсантите – в центъра. Днес, разбира се, обстоятелствата са съвсем други. Непрекъснатият стремеж за намаляване числеността на Българската армия обрича военното ни образование. Обучението на военните студенти също не може да го спаси. Една от перспективте е днес да бъде изтикано в края на града, а утре – изобщо да го няма.

Никой не може да се сърди на Общинския съвет. Хората мислят за бъдещето на своя град. Ако до преди двадесетина години то бе неразривно свързано с военното училище, то днес приоритетите се преподреждат. Погледите са насочени към развитието на туризма, а на това пречат военните сгради в полуразпад, както се изразяват самите съветници. Те вече направиха съответните стъпки. Създадена бе комисия от пет общински съветници, която да изясни каква част от военните имоти в центъра на града не се стопанисва и след съгласуване със заинтересовани институции да внесе аргументирано предложение за използването им. Едно от намеренията е да се деактуват терените и да се превърнат в паркинги и зони за отдих.

Държавата, респективно Министерството на отбраната, не успя през последните 20 години да модернизира и развие военното образование паралелно с реформите в Българската армия. Едновременно с липсата на визия в това отношение или по-точно с непрекъснатата смяна на вижданията, бе допусната партийно-политическа намеса, съчетана с лобизъм от важни в един или друг период от време фактори. Така решенията, включително и в Закона за отбраната и Въоръжените сили, се вземаха на парче. Като че ли този изключително важен за националната ни сигурност въпрос, не можа да се реши поради липсата на капацитет или тези, които знаеха как да стане това бяха съзнателно държани настрана. Слагаха им началници, които тепърва изучаваха по картата къде се намират военните училища. Това, разбира се, не им пречеше да вземат кардинални решения.

Полуразпад се получи не само по отношение на сградите, който е характерен за имотите в цялата Българска армия. Разпадна се трупаното с десетки години. Елитният интелектуален и научен потеницал на военните училища бе отстранен с административни и финансови средства. Голяма част от него бе приет с отворени обятия от цивилните ВУЗ-ове. Там той намери поле за изява и разви специалности, които бяха родени не къде да е, а във военните училища. Да не забравяме, че се загуби и атрактивността на военната професия. Новите стратегически и концептуални документи, които бяха приети в последно време, навяват именно на мисълта, че България едва ли не няма нужда от военнослужещи. Военните формирования са необходими най-вече за изпълнение на съюзническите ангажименти. В този смисъл има логика на твърдението, че е най-добре българските офицери да се учат зад граница.

Който днес успее да спаси военното образование в България и то така, че то да стъпи здраво на краката си, заслужава паметник. Трудна, дори непосилна, е тази задача. Ще ни остане само историята. За поуките от нея обаче само се говори. Тя свидетелства например, че Шуменското военно училище в годините от 1948 г. насам е дало на България един президент и един вицепрезидент, двама министри на отбраната, 16 генерали, световно известни творци, като оперният певец Николай Гяуров и най-важното – стотици хиляди командири за Българската армия. От 2002 г. то е само факултет на НВУ „Васил Левски”. И това му качество е под въпрос. Какво ли ще реши генерал-лейтенант от запаса Аню Ангелов вече като министър на отбраната 45 години след оня ден, когато получава в същото това училище първите си офицерски пагони и дипломата за инженер по радиолелектроника? Или като своите предшественици ще завещае проблема на следващия министър.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  veso 08 сеп 2011, 17:37
   
  0
   
  0

  Този министър за нищо не става.По ще му е лесно да е министър без армия и усилено работи за това.

 2. #2
  Марин Маринов 22 дек 2011, 14:30
   
  0
   
  0

  Аз мисля, че на унищожителя на Българската армия най-малкото гайле какво ще стане с родното му училище. Там едва ли ще го покажат по телевизията , като например до частните погреби до Севлиево

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка