Съкращават 15% в Морското

Pan.bg 15 апр 2010 | 18:22 views (7058) commentaries(1)
img С 15% ще бъде редуциран преподавателският и обслужващ персонал във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров” във Варна, научи „Позвънете”. Мярката е с оглед необходимостта от съкращаване на разходи във военната сфера предвид съществуващата криза. Тя е залегнала в публикуваното вчера в Държавен вестник Постановление 54 на Министерски съвет, а крайният срок за реализирането й е 1 юли тази година. На практика училището трябва да намали състава от 320 на 277 души, което означава, че с работата си трябва да се разделят 43-ма специалисти. Кои да бъдат те ще реши ръководството на висшето училище. Ще освободим предимно служители от обслужващия персонал, каза началникът му кап. I ранг Димитър Ангелов. От думите му стана ясно, че ще бъдат съкратени незапълнени бройки или такива с отпаднала необходимост. Освен сред служители, ангажирани с отделните подразделения към ВВМУ, съкращения най-вероятно ще има и в администрацията. Ще се опитаме да не намаляване преподавателския състав, който и без това е недостатъчен, коментира кап. Ангелов. Той обаче бе категоричен, че мярката няма да се отрази на процеса на обучение в училището и на качеството на предлаганото образование. Няма как да не пристъпим към съкращаване на разходите, в криза сме все пак, допълни началникът на ВВМУ.
Над 80 мераклии да се учат в него са се записали за предварителен изпит по математика за седмица, информираха още от училището. Заявления могат да се подават до деня, предхождащ изпита. Кандидатите да тестват по-рано знанията си могат да направят това на 25 април или 27 юни. Според утвърдените правила за прием във ВВМУ, мераклиите за граждански специалности се явяват на тест по математика, а тези за курсанти държат и тест по английски език и изпит по физическа подготовка. През учебната 2010/2011 г. ще бъдат приети 23-ма курсанти в специалностите „Корабоводене за Военноморските сили”, „Корабни машини и механизми за ВМС” и „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”. В помощ на кандидатите ВВМУ организира и подготвителни курсове по математика и английски език. Първият е на цена 250 лева, а вторият - 120 лева.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  joret 02 юли 2010, 11:29
   
  0
   
  0

  Два месеца след прословутото исказване с прочувствена,чак до просълзяване интонация, екипажа на ук-421 е ненужен на улицата,а кораба си стои в забвение.Нали направихме реформа за да ни дадът пари,като съкратихме толкова народ-другото не е важно.Ама парите не отиват за темонт на „Капитан Димитър Добрев”,а за обещетения на съкратените и пак нямаме учебен кораб,а стария (хубав или лош) се подържаше с неимоверни усилия и собствени средства от екипажа,а сега няма даже кой да го пази.Хвала за промените"пари срещу реформи" и за техните осъществители.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка