Валентин Радев: Жилищният проблем на учащите се във Военна академия „Г. С. Раковски” ще бъде решен

Pan.bg 14 апр 2010 | 15:15 views (10211) commentaries(2)
img 14 април 2010 | 11:47 | Агенция "Фокус"

София. Обновеното военно общежитие и детската градина към него на бул. „Скобелев” 23 в София ще бъдат предоставени на Военната академия „Г. С. Раковски” по случай патронния празник на най-старото военно училище в България. Жилищният проблем на учащите се във Военната академия ще бъде решен.Това обясни заместник-военният министър Валентин Радев на честването на празника на академията днес, която отбелязва 98 години от създаването си, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предоставянето на собствеността на общежитието по думите на Радев е един чудесен подарък за семействата на бъдещите командири, генерали и адмирали от Българската армия, които се обучават в академията.
Промените във военно-образователната система са необходими, посочи Радев и уточни, че тази деликатна сфера ще бъде внимателно разгледана от военното ведомство.Прочетен бе поздравителн адрес от военния министър Аню Ангелов.
Началникът на академията ген. майор Георги Георгиев обясни, че на 11 декември 1911 г. с доклад до държавния глава военният министър ген. Никифоров отправя аргументирано предложение за основаването на военна академия. Мотивите му са, че развитието на военното дело изисква и българската армия по примера на другите държави да се постави по пътя на едно по-правилно развитие, което налага учредяването на висше военно заведение.

Законът за военната академия е одобрен от Народното събрание на 1 март 1912 г., а на 12 юни 1912 г. с постановление на Министерски съвет е утвърден и първият правилник на академията. Поради Балканските войни, откриването на Военната академия се забравя. То става едва на 4 януари 1915 г. Слушателите не успяват да завършат своето следване, тъй като с влизането на страната ни в Първата световна война са изпратени на фронта. По силата на Ньойския договор от 1919 г. пък академията ни е трябвало да бъде закрита. Въпреки това през 1922 г. тя започва своето скрито съществуване на територията на военното училище под името "преподавателски курс". По време на Втората световна война учебният процес в академията не е прекратяван. Нейни възпитаници дори оглавяват Българската армия и успешно провеждат бойните действия по време на войната, разказа ген. майор Георги Георгиев.
От есента на 1945 г. започва на мирновременният период на съществуването на академията. В годните на Студената война в академията се осъществяват значително организационни и структурни промени. През 1951 г. е създаден правилник на академията, който утвърждава съществуването на катедри, факултети, академичен курс и осигуряващи звена, въвежда се и докторантурата и се присъждат първите научни звания. Към средата на 70-те години вече всички преподаватели са с висше военно или специално образование, а 40 % имат научни степени. От 1967 г. в академията има постоянно по няколко научни специализирани научни съвета като органи на Висшата атестационна комисия. През 90-те години за първи път в страната нормативно е регулирано висшето образование в областта на военното дело. Утвърдени са единни държавни изисквания за придобиване на магистърска степен.
В своята 98-годишна история академията търси най-преките пътища за успешно изпълнение на своята мисия, каза ген. майор Георги Георгиев. Главните предизвикателства пред академията е реализираното на модерно военно академично образование, съчетано с лидерско изграждане. Общата цели е да се утвърждава академията като национална институция за висше образование, квалификация, научни и приложни изследвания в областта на националната сигурност, стратегическото ръководство на отбраната и оперативното командване на въоръжените сили.
575 слушатели и студенти се обучават в академията през настоящата година по 12 акредитирани специалности по военно дело и национална сигурност. Разкрити са миналата година 2 нови специалности.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Viktor 05 мар 2013, 22:13
   
  0
   
  0

  Адмирации за изказването на Валентин Радев! За съжаление той е един от малкото професионалисти от екипа на получилия различни и съвсем не ласкави прякори министър Ангелов! А така също и от хората, които ще отнесат пасивите от пагубното управление на последния! Винаги така става, който работи здраво - отнася на края и калая ...
  А А.А. ще се покрие в миша дупка! Това ли е справедливост?

 2. #2
  asdfghj 10 апр 2014, 10:10
   
  0
   
  0

  Viktor, кой може да бъде освен самия кРадев.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка